Slechts 20 procent betaalt in ondergrondse parkings in Waregem

Wagso-directeur Bart Veschelde en mobiliteitsschepen Kristof Chanterie bij de inrit van de parking Zuidboulevard, waar voor tachtig procent gratis wordt geparkeerd. (Foto HDV) © Wagso-directeur Bart Veschelde en mobiliteitsschepen Kristof Chanterie bij de inrit van de parking Zuidboulevard, waar voor tac
Redactie KW

Zeven maanden na de invoering van het nieuwe parkeerbeleid in Waregem ogen de cijfers best fraai. “Op weekdagen zijn de niet-betalende parkings van het Jeugdcentrum en Waregem Expo voor respectievelijk 80 en 60 procent bezet, wat betekent dat we al een pak langparkeerders uit het centrum hebben geweerd”, vertellen schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie (CD&V) en Wagso-directeur Bart Verschelde. Ook de shop&go-plaatsen in functie van snelle boodschappen zijn een succes. Er komen er zelfs nog bij.

‘Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Parkeren

Wie tijdens weekdagen of op een drukke zaterdagvoormiddag in het centrum van Waregem moet zijn heeft het allicht al gemerkt: de kans dat je in of rond de centrumstraten een plaatsje vindt is een stuk groter dan vroeger. “Dankzij de invoering van shop&go-plaatsen in de winkelstraten en op de Markt hebben we met een veel vlottere rotatie te maken”, merkt schepen Kristof Chanterie op. Op die plaatsen, aangeduid met groene markeringen, kan je dertig minuten gratis parkeren, zonder dat je een ticket hoeft te nemen. Sensoren zorgen immers voor de nodige tijdsregistratie. Vooral op de Markt en in het eerste deel van de Stationsstraat is shop&go erg populair. “We hebben het systeem al aan een evaluatie onderworpen en enkele minder gebruikte plaatsen verdwijnen, maar er komen er meer bij, zodat we binnenkort aan bijna 70 shop-and-goplaatsen zullen zitten in ons centrum. Zo komen er een tweetal bij ter hoogte van slagerij Markey in de Stationsstraat en ook enkele aan de Zuidboulevard, kant Zuiderlaan, voor wie een bezoek wil brengen aan De Meers, De Varent en voor klanten van bijvoorbeeld de pizzeria op de Zuidboulevard.”

300.000 tickets

Ook in de grote, groene zone in het zuidelijk deel van het centrum kan je een half uur gratis parkeren, daarvoor moet je wel een ticket uit de automaat halen. “Dat gratis half uur is erg in trek op de parkings Regenboog, Treffer en aan de achterzijde van het Kwaestraatje. Van de ongeveer 300.000 parkeertickets die tussen begin oktober en eind maart uit de automaten werden genomen is 30 procent een gratis ticket”, weet Wagso-directeur Bart Verschelde. Nog veel opmerkelijker: van de 170.000 inritten in de ondergrondse parkings Het Pand en Zuidboulevard die in diezelfde tijdspanne werden geregistreerd zijn bijna 80 procent gratis sessies van een uur. “Ik ontken niet dat we in die parkings op meer betalende gebruikers hadden gehoopt, maar het ‘on street’-verhaal brengt dan weer beter op dan verwacht, waardoor we op schema zitten voor de verwachte jaaropbrengst van 600.000 euro voor betalend parkeren”, aldus schepen Chanterie. “Ook in rekening brengen dat we voor beide parkings samen al 180 abonnementen verkochten voor 320 euro per stuk op jaarbasis.” Slechts 15 procent van de gecontroleerde wagens kreeg tot dusver een parkeerboete.

Fietsvoorzieningen populair

Een andere meevaller is de bezettingsgraad van de parkings Jeugdcentrum (het voorste deel voor het brugje) en Expo. “Tijdens weekdagen zijn ze respectievelijk voor 80 en 60 procent bezet, temeer omdat mensen gretig gebruik maken van onze fietsvoorzieningen.” Met de app tot slot werden de eerste vier maanden van dit jaar al ruim 6.000 parkeersessies uitgevoerd.

(TVW)