Schip met ijzerertsen eerst naar Westerschelde

De Life Passion ligt al twee weken voor anker in de Noordzee. © vesselfinder.com
Redactie KW

De reder van het schip met een lading ijzerertsen dat voor Belgische wateren voor anker, ligt gaat samen met andere privépartners een plan opstellen om het vaartuig naar een rustige ankerplaats te brengen op de Westerschelde. Dat werd woensdag beslist tijdens een overleg met de betrokken autoriteiten, meldt het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) woensdag.

Twee weken geleden gebeurde er in Franse wateren een kleine ontploffing aan boord van het schip, door een chemische reactie met de ijzerertsen. Het schip kon doorvaren tot in Belgische wateren, maar het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende besloot samen met de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) om het vast te leggen op twee mijl van het ankergebied. De bedoeling was om de situatie eerst grondig te evalueren, vooraleer het schip verder mag varen richting zijn bestemming, de North Sea Port.

Tussenstop

Woensdag pleegden het MRCC, de GNA, de haven en Veiligheidsregio Zeeland overleg met de privépartners, en werd beslist om het schip niet meteen naar de haven te laten varen. Het zal eerst een tussenstop maken op de Westerschelde, waar geprobeerd zal worden de waterstofwaarden weer in orde te krijgen. Die waarden zijn door de chemische reactie met de ijzerertsen de hoogte ingeschoten. De reder moet hiervoor een plan opstellen, dat vooraf moet goedgekeurd worden door een externe expert die de GNA zal aanstellen.

Pas in een tweede stap zal het schip dan verder varen richting haven. Een exacte timing voor de hele operatie kan het MRCC niet geven, maar de hoop is om ze binnen de week rond te hebben.

Het schip heeft 17 bemanningsleden aan boord, die elk een specifieke taak te vervullen hebben. Om de veiligheid te verzekeren, zullen ze het vaartuig daarom niet verlaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier