Scheuren, barsten en wegverzakkingen: zwaar vervoer blijft Lissewege teisteren

Ook de Heulebrug over het Lisseweegs Vaartje vertoont reeds schade: de onderkant brokkelt af en de blokken liggen los.©Davy Coghe Davy Coghe
Ook de Heulebrug over het Lisseweegs Vaartje vertoont reeds schade: de onderkant brokkelt af en de blokken liggen los.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

In het witte polderdorp Lissewege blijven ze overlast ondervinden van zwaar vervoer door hun dorp. Ondanks het verbod blijven vrachtwagens het hele dorp doorkruisen. Rudy Desmedt van VVV Lissewege heeft het probleem al jaarlijks aangekaart bij de start van het toeristische seizoen.

Het dorp lokt bijzonder veel volk maar met de vele vrachtwagens is het steeds gevaarlijker geworden. Het probleem is er gekomen na de afschaffing van de afrit Dudzele op de N31 Expressweg naar Brugge. Heel wat vrachtwagens met bestemming Pathoekeweg en Blauwe Toren kiezen voor de snelste weg en doorkruisen het dorp.

Op de blog van ‘t Lissewegenartje houdt Rudy Huyghebaert heel wat foto’s bij van de vrachtwagens die het verbod negeren en zelfs tegen richting durven rijden in het dorp omdat ze zich vastrijden. Het vastrijden gebeurt voornamelijk aan het Lisseweegs Vaartje. Daar heeft een vrachtwagen al de brug geraakt over het Vaartje waardoor de blokken gewoon los liggen.

Gevaarlijke toestand

Vorige zomer heeft de chef van de Valckenaere de Brugse burgemeester bij een bezoek aan Lissewege al gewezen op het gevaar. Door het zwaar vervoer vertoont de Heulebrug nu ook schade. De onderkant van de brug brokkelt af. Door de passage van vrachtwagens en zwaar geladen landbouwvoertuigen ontstaan steeds meer scheuren en barsten in woningen. Vooral op het plein Onder de Toren zijn de scheuren te zien.

Verder vertonen ook wat woningen rond de spoorweg scheuren, door de vele goederentreinen die het dorp doorkruisen. Met het derde en vierde spoor zal dat aantal goederentreinen nog toenemen. In de tijd werd al aangekondigd dat de spoorwegovergang zou afgeschaft worden in het kader van de wachttijden maar uiteindelijk hebben de Lissewegenaars niets meer daarover vernomen.

Er werden toen een aantal voorstellen geformuleerd waaronder een voetgangerstunnel onder de sporen waardoor het dorp in twee zou geknipt worden voor wie vanuit de nieuwe wijken naar het dorpscentrum wil komen.

De Lissewegenaars blijven bij het stadsbestuur aandringen op meer controle door de politie want de verbodsborden worden gewoon genegeerd.

Sluipverkeer

Al meerdere malen heeft de Brugse politie controles gedaan op het sluipverkeer door het dorp richting Pathoekeweg en Blauwe Toren. Reeds van in 2018 wordt het probleem aangekaart. Toen vroeg voormalig gemeenteraadslid Sabine Helleputte (N-VA) de plaatsing van extra borden maar vaak gaat het om buitenlandse chauffeurs die oude gps-systemen gebruiken.

(Stefaan Reuse)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.