Schade aan woning in Stationsstraat Oudenburg is enorm

Redactie KW

De schade aan de woning van Andy Verleye en Jessica Verschooten uit de Stationsstraat in Oudenburg is aanzienlijk. Afgelopen weekend knalde een personenwagen tegen hun huis. “De volledige gevel moet afgebroken worden”, zucht Andy.

Houten planken aan de gevel, nadars en linten van de politie op het voetpad: de ravage aan de woning van Andy Verleye en Jessica Verschooten is twee dagen na het ongeluk nog altijd zichtbaar. Zaterdagmiddag verloor een 39-jarige vrouw uit Oostende de controle over het stuur van haar Peugeot 108 en knalde tegen de gevel van de woning van het gezin.

“Ik was in de tuin aan het werken, toen ik plots een klap hoorde. Gebeurt wel vaker hier, was mijn eerste reactie. Tot mijn dochter roepend kwam aangelopen dat het ernstig was”, vertelt Andy. Vooraan het huis zag hij een groot gedeelte van de gevel op het voetpad liggen. De bestuurster van de wagen was ongedeerd, maar in shock. Ze is vermoedelijk in slaap gevallen.

Enorme schade

De schade aan de woning is enorm. “De voordeur is volledig geplooid, het raam is volledig vernield, en de gevel is vijftien centimeter verschoven”, aldus Andy. Ook binnen het huis is er schade. “Er zijn twee grote barsten boven de deur in de gang. Ook het plafond in de gang is door de klap verschoven en zal eruit moeten.”

Ik ben bang voor nog meer schade

Het gezin wacht intussen op de vaststellingen van de expert. “Het lijkt ons vrij duidelijk wat er moet gebeuren: de volledige voorgevel moet afgebroken en opnieuw gebouwd worden. Het liefst van al zou ik meteen willen beginnen. Ik weet hoe het hier kan daveren in de straat, en ben bang dat er nog meer schade zal zijn als de gevel zo onderstut blijft”, vertelt Andy.

Trager rijden

Het is niet het eerste ongeluk in de beruchte bocht in de Stationsstraat. “De vorige eigenaars van de woning kwamen hetzelfde tegen, en ook bij onze buren én de overburen belandde al een wagen tegen de gevel. Het zou niet slecht zijn mocht er wat trager gereden worden in de straat. Hoe dat kan? Geen idee. De meeste bewoners zullen geen verkeersdrempel voor hun deur willen, en door het zwaar verkeer zijn ook paaltjes geen optie”, zegt Andy. Ondanks de grote schade aan zijn woning, blijft het gezin positief. “De brandweer zei achteraf dat bij een nieuwbouw de wagen ongetwijfeld binnen had gezeten. Dit huis is meer dan honderd jaar geleden gebouwd, met een dubbele voormuur. Op het moment van het ongeluk zat onze achtjarige dochter in de zetel. Was de wagen door de gevel geraakt, dan was het mogelijk een pak slechter afgelopen”. (DJ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.