Sanne Vantomme (N-VA) klaagt slechte toestand Grauwe Zusterstraat in Wervik aan

Redactie KW

Fractievoorzitter Sanne Vantomme (N-VA) interpelleerde op de gemeenteraad over de verzakkingen in de Grauwe Zusterstraat. Het kwam tot een opmerkelijke discussie. Burgemeester Youro Casier wandelde de straat af en gaf aan dat er nog heel wat straten zijn waar het erger is. Daags na de gemeenteraad maakte hij bekend dat er herstellingswerken volgen.

“Het stadsbestuur zet sterk in op het fietsverkeer”, aldus Sanne Vantomme. “De invoering van een fietszone is daarvan het meest recente bewijs. Tijdens de gemeenteraad van februari kwam ik al uitvoerig tussen over de slechte toestand van allerlei straten op de wijk Laag-Vlaanderen en Professor Idewijk. Het probleem is veel ruimer dan alleen dat deel van onze stad. Wat me zorgen baart, is de toestand van de Grauwe Zusterstraat, een centrumstraat met veel verkeer waaronder ook heel wat fietsers. De toestand van deze straat is erbarmelijk. In de grijze betonstraatstenen zijn er heel veel verzakkingen. Dit leidt tot gevaarlijke situaties voor de fietsers. De toestand wordt steeds maar slechter”, oordeelt Sanne Vantomme. “In de nabijheid is er ook de kleuterschool van De Graankorrel. Een deel van de (groot)ouders brengt hun kleuter met de fiets. Door de verzakkingen is er voor minder mobiele fietsers het gevaar om het evenwicht te verliezen.”

“In de buurt bevinden zich ook het stadsdomein Oosthove en zwembad Ter Leie. Plaatsen die vaak worden bezocht per fiets en in veel gevallen via de Grauwe Zusterstraat. De heraanleg van deze straat zou dateren van begin de jaren 90 en kende een zeer moeilijke en delicate uitvoering door de smalle straat. Indien we als lokaal bestuur het fietscomfort in onze mooie stad willen verbeteren, dan is een oplossing voor de problemen in de Grauwe Zusterstraat heel dringend”, klinkt Sanne Vantomme overtuigd.

“In die straat woont mijn collega- fractievoorzitter van de Stadslijst. Het zou me verbazen dat de toestand van deze straat nog niet besproken werd binnen de meerderheid. Wij pleiten alvast voor de nodige herstellingswerken.”

Burgemeester Youro Casier (Vooruit) ging zelf op plaatsbezoek. “Er zijn enkele kleine verzakkingen”, aldus Youro. “Er zal door een studiebureau moeten worden bekeken wat de oorzaak is en of de verzakkingen te wijten zijn aan de onderfundering.” Vantomme vond dat de burgemeester de situatie minimaliseerde. “De staat van deze straat doet precies denken aan een parcours van Paris-Dakar. Het is problematisch. Ten koste van de veiligheid van onze fietsende jeugd.”

Fractievoorzitter Bercy Slegers (CD&V) woont wat verderop in de Speiestraat. “Ik moet collega Sanne 100 procent gelijk geven”, zegt ze. “Ik ben verrast door het antwoord van de burgemeester. Op drie à vier maanden tijd is de toestand veel slechter geworden. Op heel korte tijd dus. Het gaat om heel de straat. Er is hier te veel drukte. Al het verkeer vanuit het centrum, de Speiestraat komende uit de richting Menen en Oosthove moet door die ene straat.”

Terugkerend probleem

Fractievoorzitter Nele Leroy (Stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project) woont in het begin van de Grauwe Zusterstraat. “Het is echt een probleem dat altijd terugkeert na de nodige herstellingen”, liet ze horen. “Autobussen en vrachtwagens vanuit de Speie-straat kunnen enkel maar via dat kleine straatje . Sorry, burgemeester maar ik vind dat u het een beetje minimaliseert. We doen om de twee jaar een melding van de situatie.”

“Het is nooit mijn bedoeling geweest de situatie te minimaliseren”, aldus de burgemeester op het einde van het debat. “Ik zal de diensten opdracht geven; het wordt onderzocht.” De burgemeester was van zijn woord. Daags nadien meldde hij, na een plaatsbezoek door een medeweker van de technische dienst, dat het de bedoeling is om de nodige herstellingswerken uit te voeren tijdens de schoolvakantie om zo de impact ervan te beperken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier