Rotonde Kijkuit in Roeselare blijft gevaarlijk voor fietsers

De rotonde aan de Meensesteenweg is gevaarlijk voor fietsers. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Begin deze week bracht het Agentschap Wegen en Verkeer enkele kleine aanpassingen aan om de rotonde aan de Meiboomlaan veiliger te maken voor fietsers. Maar op een structurele oplossing voor dit gevaarlijke punt is het nog even wachten.

Deze rotonde staat algemeen bekend als heel onoverzichtelijk en daardoor gevaarlijk voor fietsers. Een aantal van de vijf armen die op de rotonde uitgeven liggen immers heel dicht bij elkaar, waardoor de automobilisten de fietsers niet altijd goed zien afkomen. Een fenomeen dat nog wat erger is geworden met de komst van de elektrische fiets, die een hogere snelheid kan halen. Anderzijds is de rotonde op zich behoorlijk groot, waardoor de auto’s er soms een aanzienlijke snelheid halen. Vrij recent is hier zelfs nog een dodelijk ongeval gebeurd met een fietser.

Tijdelijke oplossing

Via paaltjes en geschilderde wegmarkeringen heeft AWV nu het profiel van de rotonde versmald, waardoor de afstand tussen auto’s en fietsers groter wordt. Door ingrepen draaien auto’s ook trager af van de rotonde.

Maar dit is maar een tijdelijke oplossing: de stad Roeselare heeft dit ‘zwarte punt’ bij verkeersminister Ben Weyts naar voren geschoven als een prioriteit. In het mobiliteitsplan van de stad is ook al een oplossing naar voren geschoven om dit punt overzichtelijker en veiliger te maken.

En die is overigens vrij spectaculair: de rotonde zou immers vervangen worden door een dubbel kruispunt met verkeerslichten. De Meensesteenweg zou hierbij de hoofdas worden, waarop er twee vlak bij elkaar liggende kruispunten zouden komen: enerzijds de kleine ring (Westlaan-Spilleboutdreef), anderzijds de as Meiboomlaan-H.-Hartstraat. Wat meteen het voordeel zou bieden dat er, komende van het centrum, weer links zou kunnen worden ingereden in die H.-Hartstraat. Voor deze werken is er echter nog geen concrete timing.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier