Rotonde in Wenduine nadert afwerking

De rotonde gaat normaal in januari 2021 open. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Na de lange lijdensweg zitten de werken aan de Ringlaan in Wenduine nu op kruissnelheid. “De rotonde had er natuurlijk allang moeten liggen, maar we hopen in de volgende fase van de werken een stukje van de verloren tijd in te halen”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

Na technische moeilijkheden – slecht geplaatste rioleringen – werd het contract met de aannemer verbroken en lagen de werken lange tijd stil. AWV stelde vervolgens een nieuwe aannemer aan die moest instaan voor de herstellingswerken. Daarbij werden de beschadigde rioleringen opgebroken en heraangelegd.

Voor de tweede fase van de werken, het overige gedeelte van de Ringlaan, wordt nog een nieuwe aannemer aangesteld. Deze werken zullen in vier hoofdfasen verlopen: eerst wordt het gedeelte van de Ringlaan aangepakt tussen de Langestraat en Tennislaan, vervolgens wordt er gewerkt tot aan de Kervijnlaan en in een derde fase tot aan de Leopold II-laan. Vierde en laatste fase is de Drift. De werken zouden dan in totaal nog twee jaar duren.

Volledig klaar in 2023

“Voor de volledige oplevering van de Ringlaan mikken we op de tweede helft van 2023”, aldus nog Humberto van Nunen van AWV. Eerst worden er door de huidige aannemer tussen 22 februari en 2 april nog herstellingswerken uitgevoerd ter hoogte van Duneroze. Die werken liepen een vertraging op van een tweetal weken.

“Het goede nieuws is dat de meest hinderlijke werken nu stilaan achter de rug zijn. Eens de rotonde helemaal is afgewerkt, kan het allemaal wat vlotter gaan”, zegt Humberto van Nunen van AWV. De rotonde zelf zal reeds afgewerkt zijn tegen de kerstvakantie, maar wordt wel pas in januari opengesteld voor het verkeer omdat het beton dan nog vier weken moet uitharden.

Bij het gemeentebestuur klinkt opluchting. “Door het geschil met de aannemer is er veel tijd verloren, de rotonde had er allang moet liggen. Maar we zijn blij dat de werken nu eindelijk vooruitgaan en gaan ervan uit dat men in de tweede fase van de werken een stukje van de verloren tijd kan inhalen”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele. AWV en Aquafin willen de herstellingskosten voor de rioleringen – zo’n anderhalf à twee miljoen euro – verhalen op de aannemer die in de fout ging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier