Rotonde aan de Colruyt maakt plaats voor verkeerslichten

© EDB
Olaf Verhaeghe

Op 19 augustus starten de werken op het kruispunt van de Doorniksesteenweg met de Etienne Balcaenstraat. In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer wordt de rotonde met de boom vervangen door een lichtengeregeld kruispunt.

De rotonde vlakbij de Colruyt in Avelgem ruimt dus plaats voor een kruispunt met verkeerslichten. Het Agentschap Wegen en Verkeer voert die werken uit om de situatie veiliger te maken voor alle weggebruikers. Daarbij moet ook de grote boom sneuvelen en dat is niet naar de zin van heel wat Avelgemnaren. In april ondertekenden ruim 500 mensen de petitie om de boom op de rotonde te redden. Initiatiefneemster Wendy Busschaert zag bovendien weinig heil in de aanpassing van de verkeerssituatie en vreesde naar eigen zeggen voor toenemende hinder.

Bushaltes tijdelijk niet bediend

Ondanks het verzet gaan AWV door met de initiële plannen: komende maandag 19 augustus starten de werken en die zullen, mits gunstige weersomstandigheden, tot eind november duren. Tegelijk voert De Watergroep er ook ondergrondse nutswerken uit. De werken worden opgedeeld in twee fasen.

Tijdens de eerste, die loopt tot 14 oktober, is het kruispunt grotendeels afgesloten. Fietsers kunnen niet door de werfzone rijden en moeten een omleiding volgen via de Vredesstraat en het fietspad langs Balta. Buslijn 85 wordt omgeleid via Moen. De haltes Sportcentrum, Gibraltar, Beiaarddreef (Outrijve) en Outrijve Dorp worden niet bediend. Wel is een tijdelijke halte voorzien in de Stijn Streuvelslaan.

De rotonde aan de Doorniksesteenweg te Avelgem, op een boogscheut van de Colruyt, wordt vervangen door een kruispunt met lichten. (foto NDZ)
De rotonde aan de Doorniksesteenweg te Avelgem, op een boogscheut van de Colruyt, wordt vervangen door een kruispunt met lichten. (foto NDZ)© NDZ

Voor het autoverkeer blijft de Etienne Balcaenstraat wel bereikbaar, vanuit de richting Spiere-Helkijn. Om alternerend verkeer mogelijk te maken worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst. Voor het verkeer dat vanuit Bossuit of Outrijve naar het centrum van Avelgem wil, is een omleiding voorzien via de Raaptorfstraat en de Kouterlosstraat. Wie vanuit Avelgem naar de deelgemeenten wil, rijdt via de Spichtestraat, de Outrijvestraat en de Heestertstraat.

Zwaar verkeer via Kortrijk

Het vrachtverkeer dat van en naar de industriezone wil rijden, kan enkel vanuit Spiere-Helkijn via Kortrijk naar Avelgem rijden. Ter hoogte van het kruispunt zullen tijdelijke verkeerslichten geplaatst worden. De omleiding voor het autoverkeer mag niet worden gevolgd door vrachtwagens.

De tweede fase van de werken start op 14 oktober. Vanaf dan zijn andere omleidingen voorzien. De gemeente vraagt buurtbewoners die in de werfzone wonen om tijdens de werken hun huisafval buiten de zone te plaatsen. Wie meer informatie wil, kan terecht op de gemeentelijke website www.avelgem.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier