Roeselarenaar klaagt stad aan voor gladde wegen

© Stefaan Beel
Redactie KW

Wielertoerist Jean-Pierre Duprez maakte afgelopen zondag een zware val op het kruispunt van de Westlaan en de Ieperstraat in Roeselare. “Het had flink geijzeld en de bewuste weg was volgens mij niet gestrooid”, foetert hij. Bevoegde schepen Griet Coppé weerlegt dit echter.

Foto SB
© Stefaan Beel

Jean-Pierre Duprez (58) woont met zijn vrouw Katrien Demeulenaere in de Bremstraat in Roeselare en is een geoefend wielertoerist. Hij werkte zijn hele leven in de bouwsector en is sinds drie jaar met brugpensioen.

De vader van twee en opa van drie maakte zich zondagochtend klaar voor een verkwikkend fietstochtje richting Boezinge, samen met zijn kompanen van WTC Beveren Sportief. “Ik ben al vijf jaar lid van die club en kruip bijna dagelijks in het zadel”, legt hij uit. “Jaarlijks maal ik zeker 10.000 kilometer op mijn fiets.”

Gebroken ribben

Zondag liep het echter fout. “We hadden een koude nacht achter de rug, maar de wegen lagen goed. Via het centrum van de stad reden we de Westlaan op, waar we de Ieperstraat wilden indraaien. Ik zag meteen dat de weg niet gestrooid was en er spekglad bij lag. Ik wilde mijn vrienden nog waarschuwen, maar voor ik het wist lag ik zelf tegen de grond.”

Jean-Pierre maakte een harde val, want hij was meteen buiten bewustzijn. “Ik weet niks meer van die val”, zegt hij. “Mijn schouder was uit de kom, de binnenkant van mijn elleboog is gekneusd en ik heb enkele gekneusde en gebroken ribben. Ook mijn rechterbeen is geraakt. En gelukkig droeg ik mijn fietshelm, anders zouden de gevolgen nog veel zwaarder geweest zijn.”

De dienst 100 en de MUG kwamen ter plaatse en brachten Jean-Pierre naar het ziekenhuis over. “Daar ben ik zes uur na het ongeval ontwaakt, want ik kreeg een zware verdoving toegediend.”

“Dit is al mijn tweede ongeval als wielertoerist: anderhalf jaar geleden werd ik in Wevelgem omvergereden. Daardoor moest ik op 3 januari vorig jaar een dubbele rugoperatie ondergaan en nu – bijna dag op dag een jaar later – deel ik weer in de klappen.”

Mont Ventoux

Het ongeval is een flinke streep door Jean-Pierres rekening, want hij legt zichzelf een strak trainingsschema op. “Op 20 juni beklim ik voor de tweede keer de Mont Ventoux, ten voordele van de ALS-liga. En daarvoor wil ik in topvorm zijn. Nu sta ik zeker voor een zestal weken langs de kant. En dat vind ik echt jammer. En mijn wieleroutfit die ik vorig jaar na mijn eerste beklimming kreeg, is door het ongeval helemaal naar de vaantjes. En die had een grote emotionele waarde voor mij.

In ieder geval wil Jean-Pierre uitzoeken waarom de straat niet gestrooid was. “De Westlaan is toch een belangrijke hoofdweg?”, vraagt hij zich af. “Stel je voor dat de weg er op een maandagochtend zo zou bijliggen. Dat zou het ene ongeval na het andere met zich meebrengen. Ligt de verantwoordelijkheid bij de stad Roeselare? Dit is echt nalatigheid, vind ik.”

Wél gestrooid

Bevoegde schepen Griet Coppé (CD&V) benadrukt dat de Westlaan wel gestrooid was, die bewuste ochtend. “En dat gebeurde zelfs op vraag van de politie”, zegt ze. “Fietspaden worden bij vorst niet gestrooid, die worden enkel bij hevige sneeuwval onder handen genomen. Ik wil er bovendien op wijzen dat fietsers en dus ook wielertoeristen op het fietspad moeten rijden als ze niet begeleid worden door een volgwagen. De stad kan trouwens niet aansprakelijk gesteld worden voor een dergelijk ongeval. Sneeuw en ijzel zijn omstandigheden die voorzien kunnen worden en waar de weggebruiken rekening mee moet houden. Maar uiteraard leef ik mee met het slachtoffer en hoop ik dat de revalidatie vlot verloopt.”

(PVH – foto SB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare van vrijdag 9 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier