Reus Ventie Spoelies roept jongeren op om fluohesje te dragen

Zondagvoormiddag 6 december werd het startschot gegeven voor de Veilig Verkeer-actie via de reus Ventie Spoelies die in het straatbeeld verscheen in het centrum van Vichte. Het initiatief werd genomen door het oudercomité van de Vichtse scholen in overleg met de school en in samenwerking met de dorpsraad met als doel de schoolgaande jeugd massaal op te roepen tot het dragen van een fluohesje en de aandacht van alle weggebruikers te vragen om rekening te houden met elkaar in het verkeer.

Deze keer draagt de reus ook een mondmasker.© Gerda Verbeke
Deze keer draagt de reus ook een mondmasker.© Gerda Verbeke

Het drukke verkeer, zeker in de schoolomgeving, beroert vele burgers en niet in het minst de ouders van schoolgaande kinderen. “Ongelukken met schoolgaande fietsers komen helaas nog regelmatig voor”, zegt voorzitster van het oudercomité Sabrina Vande Moortele. “Wie reflecterende kledij draagt, is in het donker al zichtbaar op 150 meter voor een chauffeur tegenover 20 meter als je geen fluohesje draagt. Dat maakt dus een heel groot verschil.”

Aan het kruispunt van de Beukenhofstraat en de Peter Benoitstraat, meer bepaald vlak voor café Molenhuis, staat reus Ventie Spoelies, die zelf voorzien is van een fluorescerend burgemeesterlint.

“De komende week zullen er fluocontroles aan de schoolpoorten georganiseerd worden door het oudercomité”, vervolgt de voorzitster. “Aan de hand van een fluometer in de beide Vichtse scholen, zal er gedurende een week dagelijks bijgehouden worden hoeveel procent van de schoolgaande jeugd een fluohesje draagt. De controleurs zullen de stand bijhouden door de kinderen die geen hesje dragen, te turven. Op de facebookpagina van de school zal de evolutie hiervan weergegeven worden. Op het einde van de week hopen we dat de meter op 100 procent staat en krijgen de kinderen een gadget, iets fluorescerend uiteraard. Achteraf wordt er dan een zichtbaarheidswedstrijd aan gekoppeld. Op latere tijdstippen zullen er dan andere sensibiliseringsacties volgen en af en toe een onverwachte controle om de aandacht niet te laten verslappen.”

“Gerda Demeyere, die ook de kledij maakte voor Ventie Spoelies, vervaardigde het fluolint en het mondmasker”, vertelt lid van de dorpsraad Youri Devlaminck. “Het is de tweede keer dat de reus buitenkomt in coronatijden en Gerda merkte op tijdens de kermis in oktober dat het eigenlijk jammer was dat de reus geen mondmasker droeg. Dus deze keer greep zij de kans om die te maken.”

“Ik verknipte 2,4 meter stof tot een lint en streek er twee stukken fluolint op van elk 1,2 meter met aan de uiteinden een stukje velcro dat ter hoogte van de schouder geopend en gesloten kan worden”, vertelt regentes kleding Gerda Demeyere. (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.