Regio Kortrijk krijgt 282 ritten met autocars per week om drukte op Lijnbussen te voorkomen

Op spitsuren zitten de bussen van De Lijn soms overvol. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Met de start van het schooljaar nam de drukte op de bussen van De Lijn toe. De capaciteit van de bussen bleek tijdens de spitsuren, in het licht van de geldende coronamaatregelen, vaak ontoereikend, ook in Kortrijk. Daarom legt minister van Mobiliteit Lydia Peeters, in samenwerking met Stad Kortrijk, nu autocars in. Het gaat in regio Kortrijk om 282 ritten per week.

De Lijn zette al haar maximale vervoercapaciteit in en herbekeek haar rittenschema’s voor een optimale spreiding van de reizigers. Dat bleek bij momenten nog onvoldoende. De voorbije weken heeft minister van Mobiliteit Lydia Peeters in samenwerking met de lokale besturen de pijnpunten in kaart gebracht. Het resultaat zijn heel wat versterkingsritten waarbij autocars van private bedrijven De Lijn tijdens de spits zullen ontlasten.

De autocars rijden achter de Lijnbussen en volgen dezelfde route. Ze zijn te herkennen aan het label ‘versterkte rit’. Sinds 05/10 reden in Vlaanderen al 211 autocars ter versterking van De Lijn, vanaf morgen (16/11) komen er nog eens 164 bij.

Bedoeling is dat wanneer het te druk wordt op de bus van De Lijn, reizigers op de versterkte rit kunnen stappen. Ook in Kortrijk zullen die extra bussen worden ingezet vanaf maandag 16 november. In totaal zijn er zo 282 versterkte ritten per week in de vervoerregio Kortrijk.

Terechte bezorgdheid

“Morgen (maandag) gaan de scholen weer open en hervat het ‘normale leven’ een beetje. We zijn opgetogen met de extra bussen van minister Peeters. Veel mensen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer, ook in tijden van COVID-19. Maar het moet op een veilige manier verlopen. Mondmaskers zijn verplicht en de bussen mogen ook niet afgeladen vol zitten. Daarom zijn die extra ritten ter ondersteuning op piekmomenten belangrijk”, aldus burgemeester Ruth Vandenberghe.

“De voorbije periode kregen we vaak terecht bezorgde meldingen over overvolle bussen”, vult Axel Weydts (SP.A), schepen van Mobiliteit aan. “We zijn dan ook zeer tevreden met de uitbreiding van de capaciteit. Het openbaar vervoer is voor veel scholieren immers onmisbaar om op school te geraken. We zijn blij dat dit nu ook veiliger kan. We roepen op om zeker ook de mondmaskerplicht te respecteren. Zo bescherm je anderen en jezelf tegen het virus.”

Het gaat over ritten binnen Kortrijk, naar de scholen op ‘t Hoge bijvoorbeeld, maar ook over ritten naar deel- of buurgemeenten. Zo wordt de rit naar Menen op spitsuren versterkt, maar die naar Kooigem ook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier