Kortrijks Reepbrug-project van 2,9 miljoen van start in februari

De Budabrug blokkeerde al een aantal maal en dit zorgde voor heel wat hinder. De Reepbrug biedt hier een alternatief voor.© TV
De Budabrug blokkeerde al een aantal maal en dit zorgde voor heel wat hinder. De Reepbrug biedt hier een alternatief voor.© TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Vanaf februari begint de bouw aan de lang verwachte Reepbrug in Kortrijk. Deze moet een alternatief bieden wanneer de Budabrug omhoog staat wanneer er scheepvaart is. De Reepbrug wordt maar liefst zestig meter lang en is enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Voor fietsers zal er een fietslift aanwezig zijn.

Na de heraanleg van de verlaagde Leieboorden staat opnieuw een belangrijk project op stapel dat de omgeving van de Leie in Kortrijk sterk zal verfraaien. De Vlaamse Waterweg nv en de stad Kortrijk kozen voor een architecturaal hoogstaand, maar tegelijkertijd sober ontwerp. De stalen Reepbrug voldoet met een doorvaarhoogte van zeven meter aan de eisen van de moderne binnenvaart. De kostprijs van het project wordt geraamd op 2,9 miljoen euro.

“We kozen voor een vaste brug waarbij binnenvaartschepen met drie lagen containers zonder probleem veilig de brug kunnen passeren”, vertelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Zo zet Vlaanderen resoluut in op het versterken van de binnenvaart en verhogen we gelijktijdig het comfort voor fietsers en voetgangers.”

Overleie toegankelijk maken

De toekomstige Reepbrug wordt een fietsers- en voetgangersbrug tussen de hoek van de Burgemeester Schinkelstraat en de tip van het Buda-eiland. Het 60 meter lange bouwwerk verbindt het westen van Overleie met het Buda-eiland en de binnenstad.

Axel Weydts, Schepen van Mobiliteit van Stad Kortrijk, is alvast enthousiast. “Deze voetgangers- en fietsbrug zorgt voor een nieuwe zachte verbinding tussen Overleie en de Budatip. In combinatie met de twee nieuwe fiets- en wandelpaden naar de Reepkaai en de Budastraat wordt een belangrijke schakel toegevoegd aan het netwerk van wandel- en fietsinfrastructuur in de stad.”

Van het Buda eiland wil men in de toekomst een dynamische belevingsplek maken. Er is een masterplan in de maak in samenspraak met de Vlaamse Bouwmeester voor een nieuwe iconische stadsbibliotheek, de renovatie van het beschermde Augustinessenklooster en de aanleg van een passantenhaven aan de Reepkaai. “Gelijktijdig met de bouw van de Reepbrug wordt de groene tip van het Buda-eiland aangelegd als stadspark”, verduidelijkt Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing van Stad Kortrijk.

Klaar in 2022

De Reepbrug moet afgewerkt zijn midden 2022. Van zodra de hernieuwde omgeving op het Buda-eiland afgewerkt is, zal ook de nieuwe brug opengesteld worden. Omwonenden en wegverkeer zouden geen hinder mogen ondervinden van deze werken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.