De drones, die zijn uitgerust met een warmtecamera, hebben als meerwaarde dat ze uren aan een stuk in de lucht kunnen hangen en zeer scherpe beelden kunnen registreren. Er is ook geïnvesteerd in een livestream tussen de drone en het RTIC (Real Time Intelligence Center, voormalige dispatching PZ Westkust). De dronebeelden kunnen ook in real time bekeken worden op desktops, laptops, tablets en smartphones. De politie Westkust zet de drone voor het eerst in donderdag 1 augustus tijdens de Night of the Proms te Koksijde.

In de toekomst zal PZ Westkust de drones inzetten voor het opsporen van verloren gelopen kinderen aan zee of dementerende vermiste senioren, voor verkeershandhaving, voor het in kaart brengen van de omstandigheden van verkeersongevallen, voor gerechtelijke vaststellingen, bij het uitbreken van rellen... Korpschef Nicholas Paelinck duidt ook op de voordelen voor gemeenschappelijke Franco-Belge-acties met de Franse gendarmerie in de strijd tegen drugs of voor de transmigratieproblematiek: "Die mensen verbergen zich vaak in de duinen. Van op de grond is dat een aartsmoeilijke zoektocht. Voortaan kunnen de drones ons de weg wijzen naar die schuilplaatsen. De duurste drone haalt snelheden tot 60 kilometer per uur, weegt 6 kilogram en kan tot 1 kilometer hoog klimmen. Maar uit veiligheidsoverwegingen zal de drone maximum 90 meter hoog vliegen."

De PZ Westkust maakt deel uit van de WVL4 (samenwerkingsakkoord voor uitwisseling van mensen en middelen tussen PZ Westkust, PZ Polder, PZ RIHO en PZ Vlas) en in het kader daarvan worden binnenkort nog 3 andere piloten vanuit PZ RIHO/Vlas opgeleid. Zo wordt een permanente beschikbaarheid gegarandeerd.

(MVP)