Proefproject bant sluipverkeer in Haringstraat: “Dagen dat ik blokken vijf keer terugzet”

De wegversperring, pal op de grens, houdt autoverkeer tegen. Fietsers en voetgangers kunnen wel vlot passeren. © OV
Olaf Verhaeghe

Pal op de grens van Bavikhove in de Haringstraat versperren stevige blokken de weg voor het autoverkeer. Een proefproject van de stad om de overvloed aan (snelle) chauffeurs langs de landelijke weg te stoppen, op vraag van enkele buurtbewoners. “We zien wel effect, maar je wil niet weten hoeveel mensen blijven proberen.”

Wie met de auto via de Haringstraat van of naar Bavikhove wil rijden, is er aan voor de moeite. Vlak naast het bord dat de grens van de deelgemeente aangeeft, staat een wegversperring waar enkel voetgangers, fietsers en bromfietsers kunnen passeren. Met die tijdelijke maatregel wil het Harelbeekse stadsbestuur het sluipverkeer langs de Haringstraat een halt toeroepen. Broodnodig, vinden sommige buren. Minstens een goede poging, zeggen anderen.

“Tijdens de spitsuren wordt het hier soms echt wel druk”, klinkt het. “En lang niet iedereen houdt zich aan de voorgeschreven snelheid. Het is een vrij recht baantje en dat nodigt blijkbaar uit om snel te rijden. Wij zijn blij dat het stadsbestuur iets probeert om het wonen hier wat aangenamer te maken. Negen op de tien wagens die hier voorbijkwamen, hoeven hier in principe niet te zijn. Voor wandelaars en fietsers zal het bovendien ook een stuk veiliger worden. Het is hier zo mooi om rust te vinden.”

Draaien op oprit

Toch is lang niet iedereen blij met de wegversperring. Sinds de betonblokken er staan, werd de opstelling al meermaals uit elkaar geschoven om toch maar te kunnen passeren met de auto. “Zeker in het begin”, vertelt de vrouw die vlakbij woont. “Er zijn dagen dat ik de blokken vijf keer per dag terug moet zetten. En je wil niet weten hoeveel mensen toch nog de straat inrijden om dan tot de vaststelling te komen dat het niet lukt. Tientallen wagens maken hier rechtsomkeer, op onze oprit of aan de overkant bij de fabriek. Nochtans staat overal duidelijk aangegeven dat de straat doodloopt.”

Proefproject bant sluipverkeer in Haringstraat:
© OV

Tot na vakantie

De buren hopen alvast dat de proefopstelling de nodige tijd krijgt zodat chauffeurs uit de omgeving kunnen wennen aan de nieuwe situatie. “Ze moet toch zeker tot september blijven staan, vind ik”, pikt haar man in. “Het is nu vakantie, maar eens het gewone werkritme opnieuw op gang komt, kan je pas echt onderzoeken wat de impact is. Wij zijn niet voor of tegen deze versperring, maar we zien zeker al een positief effect. Of dit de juiste oplossing is, zal moeten blijken. Het proefproject zal wel grondig geëvalueerd worden, zeker? Er wordt tenminste actie ondernomen.”

Bij het stadsbestuur of de politiezone was niemand bereikbaar voor commentaar.

Bij een kleine brand woensdagavond in Bavikhove zorgde de wegversperring even voor vertraging. Een vrijwillig brandweerman moest eerst de blokken verplaatsen om naar de plek van de brand te kunnen rijden. Niet alle hulpdiensten zijn dus op de hoogte van de proefopstelling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier