Problemen door staking Franse transportbonden verwacht aan grensovergangen naar Frankrijk

Redactie KW

Wie voor kerstinkopen kijkt in de richting van onze Franse buren, past misschien beter zijn planning aan. Verschillende transportvakbonden plannen een totale blokkade van de grensovergangen.

De sociale onvrede heerst al langer in Frankrijk en recent vierde de ‘gilets jaunes’-beweging een eerste verjaardag. Dit ging gepaard met een heropflakkering van acties over het gehele land. Ook de verschillende transportbonden schakelen opnieuw een versnelling hoger. Ze willen het terugdraaien van het belastingvoordeel op brandstof ongedaan krijgen. Om hun eis kracht bij te zetten wordt opgeroepen om vanaf donderdag de grensovergangen met Frankrijk te blokkeren.

Hoe ze dit concreet zullen aanpakken is niet geweten, wel staat de voormalige grenspost Rekkem op hun verlanglijst. Bij vorige acties liepen de files richting Rijsel op tot ettelijke kilometers en waren ze vaak tot in Kortrijk voelbaar. Het kwam er ook geregeld tot confrontaties met de Franse oproerpolitie.

Via Franse media werd oorspronkelijk opgeroepen om gedurende 24 uur actie te voeren, echter zijn nu reeds stemmen te horen die bereid zijn de actie te verlengen tot zondagavond.

(CL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.