Primeur in Marke, dieren kunnen veilig onder E403 dankzij eerste ecotunnel in de provincie

Annelies Nollet

In de Preshoekstraat in Marke heeft Kortrijk samen met het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Natuur en Bos (ANB) de eerste ecotunnel in West-Vlaanderen aangelegd. Grote en kleine dieren kunnen zich via deze tunnel veilig onder de E403 verplaatsen. “Het verhoogt de verkeersveiligheid en zorgt voor een betere verbinding van de natuurrijke zones in de omgeving van het Preshoekbos”, klinkt het.

De E403 is voor vele kleine dieren zoals de wezel, de hermelijn en talloze amfibieën een onoverbrugbare barrière die hun verdere verspreiding in het Preshoekbos verhinderde. Voor dieren zoals reeën en vossen bracht de oversteek heel wat gevaar voor dier én mens met zich mee.

Om dit te voorkomen werd door de stad, in samenwerking met de Vlaamse agentschappen Wegen en Verkeer en Natuur en Bos, een ecotunnel verwezenlijkt onder de snelweg in de Preshoekstraat en werd langs de E403 een raster geplaatst. Daardoor zullen dieren niet langer op de snelweg belanden, maar naar de ecotunnel geleid worden.

“Waar voorheen de E403 enkel voor versnippering en fragmentatie van het Preshoekbos zorgde, creëert de ecotunnel nu een degelijke ecologische verbinding. Het jonge bos kende dankzij het harde werk van Natuur en Bos een fantastische ontwikkeling van fauna en flora. Het stadsrandbos wordt de komende jaren ook consequent verder uitgebreid, wat deze tunnel met ecologische link des te crucialer maakt voor migrerende dieren”, aldus Bert Herrewyn (SP.A), schepen van Natuur en Biodviersiteit

Oproep aan de wandelaar en passant

Zoals bij de start van de werken werd aangekondigd werd een strook verharding vervangen door een aarden doorgang met beplanting, takkenmateriaal en beschuttingsmogelijkheden, waarlangs grote en kleine dieren kunnen passeren. Het tweerichtingsverkeer doorheen de tunnel blijft nog steeds mogelijk. Er werd ook een haag aangeplant opdat wandelaars en fietsers zich niet doorheen de ecologische passage van de tunnel zouden kunnen verplaatsen.

Aan voetgangers wordt gevraagd het gedeelte voor dieren in de tunnel niet te gebruiken.© gf
Aan voetgangers wordt gevraagd het gedeelte voor dieren in de tunnel niet te gebruiken.© gf

“We roepen wandelaars en passanten op om niet op het onverharde gedeelte van de ecotunnel te wandelen. In de ecologische passage is geen toegang voor wandelaars of fietsers voorzien. De recente aanwezigheid van mensen kan de dieren afschrikken en het functioneren van de ecotunnel in het gedrang brengen”, aldus de schepen.

Bijna half miljoen euro

De totale kost voor de werken van de ecotunnel, uitgevoerd door Stadsbader NV, bedraagt 494.000 euro. Daarvan heeft Kortrijk 244.000 euro op zich genomen en AWV 250.000 euro. De kosten voor het wildraster, de omgevingsaanleg rond de tunnel en de faunavriendelijke inrichting van de migratiestrook werden gedragen door Natuur en Bos.

“Een investering om het jonge preshoekbos en de ontwikkelende fauna alle kansen te kunnen geven”, klinkt het bij de stad. In het bos leeft reeds een populatie van een twintigtal reeën. Ook andere kleine zoogdieren zoals de wezel en hermelijn komen er reeds voor.

“De tunnel helpt ook andere gekendere dieren die heel vaak het slachtoffer zijn van het verkeer zoals de egel, de vos en vele amfibieënsoorten zoals de bruine pad. Met de tunnel kunnen deze dieren op een veilige manier, nieuw geschikt habitat vinden, hun eigen populaties uitbreiden en in verbinding komen met bestaande populaties aan de andere zijde van de snelweg.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.