Politiezone Polder telt 17 ANPR-camera’s: “Slimme camera’s bewijzen hun nut”

De ANPR-camera op de Iepersesteenweg bij Langewade. © MG
Redactie KW

In de politiezone Polder zijn op dit moment 17 ANPR-camera’s operationeel. Dat meldt korpschef Johan Geeraert na een vraag van gemeenteraadslid Kurt Vanlerberghe (SP.A).

In augustus 2018 liet PZ Polder weten dat er twee vaste ANPR-camera’s aan het proefdraaien waren: langs de Oostendestraat en het kruispunt Belhuttebaan. Er moest toen nog een link gemaakt worden met de server van PZ Westkust voor het aftoetsen van de gecontroleerde voertuigen met de verschillende databanken. Een maand later werd gemeld dat de twee vaste ANPR-camera’s na een proefperiode operationeel waren. Tegen eind 2018 zouden nog meer dergelijke camera’s geactiveerd worden op de belangrijkste zoneassen. De extra camera’s zouden aansluiten op het provinciale cameraschild via de server van PZ Westkust en de beelden zouden retroactief kunnen gebruikt worden bij opsporingsonderzoek.

Het blijft wachten op een overkoepelend kader. Op welke hits reageren we en op welke manier? – Johan Geeraert (Korpschef PZ Polder)

Gemeenteraadslid Kurt Vanlerberghe (SP.A) wilde nu wel eens weten hoeveel vaste en mobiele ANPR-camera’s er vandaag operationeel zijn in de Diksmuidse zone. “Wat is de modus operandi bij een hit op de server van PZ Westkust?”, vraagt hij zich af. “Wordt dit doorgegeven naar een van onze interventieploegen? Hoeveel geseinde voertuigen en op te sporen personen werden zo sinds het operationeel worden van de camera’s onderschept?”

“Al onze ANPR-camera’s zijn nu operationeel: vier vaste en een mobiele”, reageert korpschef Johan Geeraert. “De vaste camera’s staan in de Oostendestraat ter hoogte van Leke, de Staatsbaan op de grens Kortemark-Torhout, de Provinciebaan aan de Belhutte en op de Iepersesteenweg bij Langewade. Die vaste camera’s staan in verbinding met de server van PZ Westkust, waar ze gelinkt worden aan verschillende databanken. Voor de mobiele ANPR gebeurt de upload automatisch telkens het voertuig aan het politiebureau in de Sint-Sebastiaanlaan komt. Naast de vijf ANPR-camera’s van PZ Polder staan er vandaag in de zone in en rond Diksmuide nog eens 12 ANPR-camera’s van het Agentschap Wegen en Verkeer voor trajectcontroles, die ook voor andere doeleinden kunnen gebruikt worden. In totaal telt PZ Polder dus 17 operationele ANPR-camera’s”, onthult korpschef Geeraert.

Wachten op overkoepelend kader

“De vaste camera’s worden momenteel hoofdzakelijk retroactief gebruikt in het kader van gerechtelijke onderzoeken en zijn daarbij erg nuttig. We houden geen cijfers bij van het aantal hits en de onderzoeksresultaten, we hebben daar de capaciteit niet voor. De vaste camera’s worden momenteel niet in reële tijd gebruikt bij hits, onder andere omdat er vaak fouten tussen zitten. Dat heeft te maken met de actualisering van de betrokken databanken en met de performantie van het systeem. Anderzijds blijft het wachten op een overkoepelend kader binnen West-Vlaanderen: op welke hits reageren we en op welke manier? Er is nog veel verfijning nodig, omdat we overspoeld worden met hits en er zijn filters en prioriteiten noodzakelijk”, vertelt Johan Geeraert.

Zwarte lijst

De mobiele ANPR-camera is een ander verhaal. “De geregistreerde hits kunnen meteen aanleiding geven tot controle. Dat gebeurt ook frequent. Vooral hits rond verkeer worden gegenereerd. Zo hebben we onze eigen lijst met chauffeurs die niet meer mogen sturen of die gekend zijn voor rijden onder invloed van drugs. De ANPR-camera is daarbij van grote waarde”, besluit korpschef Johan Geeraert.

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier