Politie Westkust is streng voor wie parkeert op plaats voor mensen met beperking

Respecteer de parkeerplaatsen voor mensen met beperking. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Politiezone Westkust controleert intensief op het onterecht parkeren op plaatsen voor personen met een handicap. Tijdens de herfstvakantie alleen al stelde de verkeersdienst van de PZ Westkust 32 inbreuken vast. Het gaat om één inwoner uit de PZ Westkust, drie personen uit Frankrijk en 28 uit de rest van België. De politie liet hiervan 31 voertuigen takelen.

Ine Deburchgraeve, communicatieverantwoordelijke PZ Westkust: “De takelkosten kunnen oplopen tot 265 euro afhankelijk van het type voertuig. De inbreuk op zich betreft een tweedegraadsovertreding, maar het parket beoordeelt elke zaak afzonderlijk. Op basis van de omstandigheden, stellen ze een minnelijke schikking voor (vanaf 116 euro). Bij het gebruik van een kaart van een overleden persoon bijvoorbeeld, dagvaarden ze steeds de dader en wordt een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van minstens 15 dagen gevorderd.”

Makkelijk te controleren

De meeste inbreuken gaan om het gebruik van een ongeldige kaart. Het gaat dan om een kaart van een overleden persoon, een als verloren aangegeven kaart, maar ook om het gebruik van een nagemaakte/valse parkeerkaart of duplicaat voor personen met een handicap.

De politie kan alle inbreuken makkelijk controleren via de app ‘Handi2park’. Wanneer de politie het kaartnummer ingeeft in de app, krijgt ze onmiddellijk melding dat het om een ongeldige kaart gaat. Tot slot komt ook parkeren zonder parkeerkaart op deze plaatsen voor.

Ine Deburchgraeve vraagt met klem: “Heb respect en hou de parkeerplaatsen voor personen met een handicap vrij voor de rechthebbenden.”

Info over het terugsturen van een ongeldige kaart terugsturen vind je op handicap.belgium.be/nl/contact

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier