De dagen worden korter, de ochtenden en avonden donkerder. Net daarom wil de Provincie West-Vlaanderen samen met de verschillende politiezones de controles op fietsverlichting fors opschroeven. De actie 'Verplicht Verlicht' focust niet enkel op schoolgaande jeugd: elke fietser is de doelgroep van de campagne die deze week start.

"Goede zichtbaarheid van fietsers in het verkeer is een belangrijk aandachtspunt en een prioriteit van verkeersveiligheid in West-Vlaanderen", stelt gouverneur Carl Decaluwé. "Zeker in de aankomende donkere maanden is het van cruciaal belang dat fietsers goed verlicht zijn."

Lokale politiediensten nemen zich voor om vanaf deze week dus elke fietser van alle leeftijdsgroepen te controleren. Bij een overtreding krijg je meteen een boete. Ouders van minderjarige fietsers in overtreding krijgen een uitnodiging om de jongere een verkeersklas te laten volgen. Op die manier worden inzichten over het verkeerssysteem en het belang van verkeersveiligheid bij te brengen.

De campagne 'Verplicht Verlicht' is oorspronkelijk een initiatief van de politiezone Riho, maar de gouverneur besloot dit jaar om die uit te rollen in heel de provincie. Uit de cijfers van vorig jaar blijkt dat tijdens de preventieve fase nog steeds 40 procent van de fietsers zonder licht te rijden. Daarom blijft sensibilisering absoluut noodzakelijk. De campagne loopt tot en met 28 februari 2021.

De dagen worden korter, de ochtenden en avonden donkerder. Net daarom wil de Provincie West-Vlaanderen samen met de verschillende politiezones de controles op fietsverlichting fors opschroeven. De actie 'Verplicht Verlicht' focust niet enkel op schoolgaande jeugd: elke fietser is de doelgroep van de campagne die deze week start."Goede zichtbaarheid van fietsers in het verkeer is een belangrijk aandachtspunt en een prioriteit van verkeersveiligheid in West-Vlaanderen", stelt gouverneur Carl Decaluwé. "Zeker in de aankomende donkere maanden is het van cruciaal belang dat fietsers goed verlicht zijn."Lokale politiediensten nemen zich voor om vanaf deze week dus elke fietser van alle leeftijdsgroepen te controleren. Bij een overtreding krijg je meteen een boete. Ouders van minderjarige fietsers in overtreding krijgen een uitnodiging om de jongere een verkeersklas te laten volgen. Op die manier worden inzichten over het verkeerssysteem en het belang van verkeersveiligheid bij te brengen. De campagne 'Verplicht Verlicht' is oorspronkelijk een initiatief van de politiezone Riho, maar de gouverneur besloot dit jaar om die uit te rollen in heel de provincie. Uit de cijfers van vorig jaar blijkt dat tijdens de preventieve fase nog steeds 40 procent van de fietsers zonder licht te rijden. Daarom blijft sensibilisering absoluut noodzakelijk. De campagne loopt tot en met 28 februari 2021.