Politie van Bredene en De Haan krijgt wagen met automatische nummerplaatherkenning

Redactie KW

Het semi-anoniem voertuig is belangrijk in het kader van de uitvoering van het onderdeel ‘verkeershandhaving’ van het nationaal veiligheidsplan en het zonaal veiligheidsplan van de politiezone Bredene/De Haan.

Burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene, Burgemeester Peter Breemersch van De Haan en tevens voorzitter van de politieraad Bredene/De Haan en Erik Van Parys, hoofdcommissaris/korpschef van de politiezone Bredene/De Haan bij het nieuwe semi-anonieme voertuig.

Het moet de politie in staat stellen om nauwer toezicht te houden op twee fenomenen die prioriteiten zijn van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, nl. gordeldracht en gsm-gebruik achter het stuur.

Het ANPR-systeem zal er voor zorgen dat er efficiëntere gerichte controles kunnen uitgevoerd worden en dat specifieke voertuigen op een doeltreffende manier kunnen opgespoord worden. Daarmee moet de veiligheid in het algemeen en de verkeersveiligheid in het bijzonder bevorderd worden.

De diverse ANPR-camera’s op het voertuig zullen zowel tijdens het rijden als het stilstaan alle nummerplaten van zowel stilstaande als rijdende voertuigen scannen. De gescande nummerplaten kunnen onmiddellijk vergeleken worden met verschillende databanken, waaronder die van niet-verzekerde en niet-gekeurde voertuigen, maar ook van geseinde voertuigen of lokaal op te sporen voertuigen. Door hiervan gebruik te maken wordt het aantal gecontroleerde voertuigen gevoelig opgedreven. De controle gebeurt permanent zonder tussenkomst van een politieambtenaar. Als een nummerplaat in één van de gekoppelde databanken voorkomt, krijgt de patrouille automatisch een signaal en de reden waarvoor. Ze kunnen dan gepast ingrijpen.

Het semi-anomiem voertuig is ingepast in het bestaande leaseplan van de politiezone, zodat dit geen meerkost oplevert voor de belastingbetaler.

(JC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.