Politie Grensleie treedt strenger op tegen wie signalen negeert aan spooroverweg

Aan de overweg in de Lode De Boningestraat in Wevelgem lapten vijf weggebruikers de regels feestelijk aan hun laars. © Google Maps
Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Maandag hield PZ Grensleie in samenwerking met Securail extra controles aan spooroverwegen. Zowel in Menen als in Wevelgem werden enkele onvoorzichtige burgers op de bon geslingerd.

Maandag, net op de dag dat in Berlaar een tiener het leven liet toen ze een spooroverweg dwarste en door een aanstormende trein werd gegrepen, heeft PZ Grensleie extra controles gehouden aan enkele spoorwegovergangen in de zone. “We hebben ons verdekt opgesteld en ‘s ochtends vroeg het gedrag van de weggebruikers op weg naar het werk of naar school bekeken”, aldus commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse.

Vijf pv’s in Wevelgem, twee in Menen

Wat ze zagen was niet zo hoopgevend. In Menen negeerden twee voertuigen het belsignaal en de rode lichten aan de spooroverweg in de Ieperstraat, terwijl ook de slagbomen al in beweging waren. De eerste kreeg een pv en zag na verwittiging van het parket het rijbewijs meteen ingetrokken, de tweede mocht ter plaatse 450 euro betalen, aangezien het om een buitenlandse bestuurder ging. Op het ogenblik van de feiten was de bestuurder bovendien niet in het bezit van zijn rijbewijs.

In Wevelgem werd er gecontroleerd aan de overweg van de Lode De Boningestraat. “Eén fietser negeerde daar het belsignaal en de rode lichten, terwijl de slagbomen in beweging waren”, aldus Stefaan Vannieuwenhuyse. “Vier voetgangers negeerden de bel en de rode lichten toen de slagbomen zelfs al naar beneden waren. Ze krijgen alle vijf een proces-verbaal en zullen later ofwel door het parket worden gedagvaard of een minnelijke schikking krijgen.”

Bij de actie waren twee ploegen van Securail en vier medewerkers van de verkeerspolitie van PZ Grensleie aanwezig. “In de toekomst zullen we nog dergelijke specifieke acties houden in omgeving stations en spoorwegovergangen”, weet de commissaris. “Sensibilisatie helpt, maar blijkbaar niet altijd.”

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier