Politie Bredene/De Haan tevreden met resultaten winter BOB-campagne

© MM
Redactie KW

Van 29 november 2019 tot 3 februari 2020 werd onder de slogan “Bob, altijd nul op” de Bob-wintercampagne georganiseerd. Zoals elk jaar nam ook de politiezone Bredene/De Haan hier actief aan deel.

Er werden tijdens de Winter Bob-campagne in De Haan en Bredene 5.416 bestuurders gecontroleerd tijdens 153 controleacties. “Nooit eerder werden zoveel bestuurders gecontroleerd tijdens een BOB-campagne in onze zone. Het is bijna een verdubbeling vergeleken met de vorige jaren. In 2018 controleerden we nog 2.974 chauffeurs”, aldus persofficier Dennis Goes. “Dat komt omdat we, behalve de grote acties, ook heel veel ingezet hebben op kleine controles op alle mogelijke uren van de dag.”

Uiteindelijk bleken 64 bestuurders te diep in het glas gekeken te hebben. “Dat komt neer op 1,20%, opnieuw een verbreking van het vorige record. Tijdens de campagne 2012-2013 blies nog 2,8% positief, in 2015-2016 was dat 2,4% en sedertdien blijft het aantal dalen: 1,75% twee jaar geleden, 1,64% vorig jaar en nu dus 1,20%. Het laagste cijfer ooit. Wellicht heeft het ermee te maken dat wij met de snellere samplingtoestellen bij controles iedereen die passeert kunnen laten blazen, wat voor een objectiever beeld zorgt.”

Het nationale cijfer ligt dit jaar op 1,87% positieve controles. “Onze 1,20% oogt mooi tegenover dit nationaal gemiddelde. Vier jaar op rij een beter resultaat scoren, wij kunnen dit als politiezone alleen maar toejuichen. Ik denk dat we daaruit mogen concluderen dat onze inspanningen lonen en de mensen zich er meer en meer bewust van worden dat alcohol en rijden niet samengaan.”

Het einde van de winter BOB-campagne betekent volgens commissaris Goes niet het einde van de controles. “Wij blijven de nodige inspanningen leveren, ook buiten de campagnetijden. Rijden onder invloed blijft nog altijd een van de belangrijkste oorzaken van een ongeval. Vorig jaar veroorzaakten bestuurders die te veel gedronken hadden nog meer dan 4.000 ongevallen in ons land.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier