Politici over voorstel De Lijn: “Plattelandsbewoners zijn geen tweederangsburgers”

Enkele West-Vlaamse politici reageren ontzet op de uitspraken van De Lijn-topman Roger Kesteloot, maandag in de krant De Standaard. Ook het Westhoekoverleg is er niet over de spreken

Kesteloot stelt in een interview de basismobiliteit ter discussie. Hij vraagt zich af of het wel nodig is dat iedereen op het platteland een bus kan nemen op 750 meter van zijn deur en pleit voor creatieve oplossingen in samenspraak met de lokale besturen. Kesteloot wil volop inzetten op de steden.

Maar onder meer Vlaams volksvertegenwoordiger Jurgen Vanlerberghe (sp.a), staatssecretaris John Crombez (sp.a) en Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen), alledrie West-Vlamingen, hebben daar vragen bij. “Maak van West-Vlaamse plattelandsbewoners geen tweederangsburgers. We gaan noch het vervoersvraagstuk in Vlaanderen noch de budgettaire besognes van De Lijn oplossen door van de plattelandsbewoners tweederangsburgers te maken. Onze politieke keuze is inderdaad dat ook voor wie niet in de stad woont, mobiliteit een basisrecht is. Een basisrecht dat we niet moeten afbouwen, maar verder moeten versterken”, waarschuwen Poperingenaar Vanlerberghe en Oostendenaar Crombez.

“Neem zélf maar eens de bus !”

Ook het Westhoekoverleg, dat al jarenlang geduldig ijvert voor méér openbaar vervoer in deze landelijke regio, kan zijn oren niet geloven. “De heer Kesteloot vergeet dat het decreet basismobiliteit in de Westhoek tot op vandaag grotendeels dode letter is gebleven. Hoe kan je besparen op iets dat er niet is ?” stelt voorzitter Christof Dejaegher, burgemeester van Poperinge. Hij vermoedt trouwens dat Roger Kesteloot gewoon een ballonnetje heeft willen oplaten om in deze budgettair moeilijke tijden meer middelen te vragen voor het openbaar vervoer. “Wij hebben niets tegen goed en meer openbaar vervoer in de stad, maar dan moet de Vlaamse overheid wel de nodige middelen voorzien en die niet bij een ander gaan pakken. Ik nodig de heer Kesteloot uit om ons samen bij wijze van test met de bus vanuit Roesbrugge-Haringe op een gewone dag tot in het ziekenhuis van Ieper te laten brengen door de bus. Benieuwd of hij dan niet van mening zal veranderen”.

(Belga-JRE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.