https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Parking Kustlaan in Zeebrugge tijdens voorseizoen niet bereikbaar

Door de werken aan het tramspoor is de parking langs de Kustlaan niet bereikbaar zonder verkeersovertreding te begaan.© Davy Coghe
Door de werken aan het tramspoor is de parking langs de Kustlaan niet bereikbaar zonder verkeersovertreding te begaan.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Brugs stadsbestuur doet er alles aan om Zeebrugge toeristisch te promoten als badstad. Maar toeristen moeten ook hun auto kwijt kunnen. De parking langs de Kustlaan is door de al maanden aanslepende werken aan het tramspoor niet bereikbaar.

Sinds kort geldt er in de Zeebrugse strandwijk een blauwe zone: automobilisten mogen er maximaal vier uren parkeren. Zo kunnen de bewoners, met bewonerskaart, hun wagens dicht bij hun huis stallen. Dagtoeristen worden bijgevolg doorverwezen naar de randparkings. Maar wie de Kustlaan oprijdt, moet 6 kilometer omrijden tot in Blankenberge en dan terugkeren naar Zeebrugge. Want al maandenlang moet alle verkeer over een rijvak rechts (zeewaarts) van het tramspoor, omdat de tramlijn tussen Zeebrugge en Blankenberge vernieuwd wordt.

Die werken zijn al sinds vorig najaar aan de gang en zouden aanvankelijk in april beëindigd zijn. Volgens Karen Van der Sype, woordvoerder van De Lijn, moest de klus al voor de paasvakantie geklaard zijn: “We plannen onze werken altijd buiten het toeristisch seizoen. Door de Brexit hebben we twee maanden verloren, de vergunning liet op zich wachten en een zone werd voorbehouden voor vrachtwagens. Tegen 15 juni moeten de werken, die de kwaliteit van onze kusttram zullen verbeteren, afgerond zijn. De sporen waren aan vernieuwing toe. Bovendien zal dankzij die werken ook de veiligheid verbeteren.”

Voorlopig is de parkeerweide, ter hoogte van de Londenstraat, met 96 plaatsen niet eens bereikbaar, zelfs niet voor wie een ommetje via Blankenberge maakt. Want de werfzone loopt tot voorbij de ingang van die parking. Dat bevestigt ook de Brugse politie: “Je kunt er niet op, tenzij je een overtreding begaat.”

Vorig, zonnig, weekend manoeuvreerde een honderdtal automobilisten, die het vergeefse zoeken naar een vrij parkeerplaatsje in de blauwe zone beu waren, hun voertuig tussen de verkeersborden in en reden zij achteruit naar de parking. Sommigen reden zelfs gewoon vooruit in de verboden rijrichting. Volgens Karen Van der Sype was het verkeersbord dat enkel werfverkeer toeliet in de berm verzeild: “De werf wordt nu met nadarhekken afgesloten, zodat niemand meer naar de parkeerweide kan rijden.”

Burgemeester Not amused

De Brugse burgemeester Dirk De fauw is not amused dat de parking niet bereikbaar is tijdens het voorseizoen en hoopt dat de werken geen vertraging meer oplopen: “We hebben geen klachten of opmerkingen gekregen vorig weekend. Komend weekend wordt er minder goed weer voorspeld, er zijn voor de resterende tijd geen alternatieven, behalve de Elia-parking met 100 parkeerplaatsen.”

Maar die parking aan de Stevin-centrale, net voorbij de werf, is wat landinwaarts gelokaliseerd en niet goed aangeduid.

Dirk De fauw heeft ook goed nieuws: Brugge wenst de parking langs Kustlaan uit te breiden tot 400 plaatsen, met voetgangerstunnel onder de Koninklijke Baan.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.