"Die wetswijziging wordt nagenoeg nergens anders in het land toegepast", aldus procureur Filiep Jodts.

Alle 61 beklaagden werden in het recente verleden al veroordeeld voor verkeersinbreuken. Ze kregen toen voor minstens een gedeelte een straf met uitstel opgelegd. Ondertussen zijn ze tijdens hun proefperiode echter opnieuw veroordeeld door de politierechtbank. Daarom zal het openbaar ministerie aan de politierechter vragen om die straffen met uitstel alsnog effectief op te leggen.

Het parket neemt vooral bestuurders met meerdere zware veroordelingen op de korrel. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die snelheidsovertredingen opstapelen of mensen die na een veroordeling voor vluchtmisdrijf tegen de lamp lopen voor rijden onder invloed. De nieuwe manier van werken is eigenlijk al mogelijk sinds een wetswijzing in maart 2014. "Maar het wordt nagenoeg nog nergens anders in het land toegepast, omdat het computersysteem tot op heden nog steeds niet aangepast werd", legt procureur Filiep Jodts uit. Het parket zocht zelf naar creatieve oplossingen om de wet te kunnen toepassen.

Na een geslaagde proef met een vijftigtal dossiers zal het parket nu systematisch dagvaarden om het uitstel of de opschorting te laten herroepen. "Het vervolgingsbeleid van het parket Veurne kadert in de strijd tegen de recidive in het verkeer, waarbij de wetgever de voorbije jaren de inbreuken bij herhaling strenger wilde bestraffen. Deze aanpak is nagenoeg uniek en kent geen voorgaanden in het land", aldus Filiep Jodts.

Als de politierechter het parket volgt, zullen maandag 54.000 euro aan bijkomende geldboetes, 60 maanden rijverbod, 19 maanden gevangenisstraf en 150 uren werkstraf uitgesproken worden.

(BELGA)

"Die wetswijziging wordt nagenoeg nergens anders in het land toegepast", aldus procureur Filiep Jodts.Alle 61 beklaagden werden in het recente verleden al veroordeeld voor verkeersinbreuken. Ze kregen toen voor minstens een gedeelte een straf met uitstel opgelegd. Ondertussen zijn ze tijdens hun proefperiode echter opnieuw veroordeeld door de politierechtbank. Daarom zal het openbaar ministerie aan de politierechter vragen om die straffen met uitstel alsnog effectief op te leggen.Het parket neemt vooral bestuurders met meerdere zware veroordelingen op de korrel. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die snelheidsovertredingen opstapelen of mensen die na een veroordeling voor vluchtmisdrijf tegen de lamp lopen voor rijden onder invloed. De nieuwe manier van werken is eigenlijk al mogelijk sinds een wetswijzing in maart 2014. "Maar het wordt nagenoeg nog nergens anders in het land toegepast, omdat het computersysteem tot op heden nog steeds niet aangepast werd", legt procureur Filiep Jodts uit. Het parket zocht zelf naar creatieve oplossingen om de wet te kunnen toepassen.Na een geslaagde proef met een vijftigtal dossiers zal het parket nu systematisch dagvaarden om het uitstel of de opschorting te laten herroepen. "Het vervolgingsbeleid van het parket Veurne kadert in de strijd tegen de recidive in het verkeer, waarbij de wetgever de voorbije jaren de inbreuken bij herhaling strenger wilde bestraffen. Deze aanpak is nagenoeg uniek en kent geen voorgaanden in het land", aldus Filiep Jodts.Als de politierechter het parket volgt, zullen maandag 54.000 euro aan bijkomende geldboetes, 60 maanden rijverbod, 19 maanden gevangenisstraf en 150 uren werkstraf uitgesproken worden.(BELGA)