Parkeren blijft in Kortrijk voorlopig gratis, er komt gedoogperiode na afloop

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds het begin van de coronamaatregelen worden er geen parkeerboetes meer uitgedeeld in Kortrijk. Zowel de gewone betalende parkeerplaatsen als de groene plaatsen, waar je normaal maar 30 minuten mag staan, kan je vrij gebruiken. “Voorlopig zijn we nog niet van plan om dat af te schaffen”, aldus de schepen van Mobiliteit.

Tijdens de meest recente Kortrijkse gemeenteraad, op maandagavond, vroeg de oppositie zich luidop af tot hoe lang er nog gratis geparkeerd kon worden in de stad. Ze willen immers niet dat Kortrijkzanen plots verrast worden met parkeerboetes. “Voorlopig hebben we nog geen plannen om dat af te bouwen”, reageert de schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A). “Het zou ook geen zin hebben want er valt amper iets te controleren. We zijn sinds de sluiting van zowat alle winkels in het centrum teruggevallen op ongeveer vijf procent van het normale aantal geparkeerde wagens. Er valt voor de parkeerwachters van Parko dus simpelweg niets meer te controleren. Al de rest van de parkeerders zijn bewoners of mensen met een vergunning.” Het feit dat Parko niet patrouilleert wil niet zeggen dat je zomaar overal je wagen kan achterlaten. “Wie zich op een zebrapad of voetpad parkeert, kan een boete van de politie verwachten”, waarschuwt de schepen.

Stevig gat in het budget

De afbouw van de parkeermaatregelen zal waarschijnlijk samenhangen met het openen van (een deel van) de winkels in het centrum. “Daarvoor wachten we op de federale regering. Maar sowieso komt er een gedoogperiode van ongeveer een tweetal weken waarin parkeerwachters zullen waarschuwen, maar nog niet zullen schrijven. Het is niet onze bedoeling om zo veel mogelijk mensen te beboeten. Al heeft het huidige systeem wel een stevig gat in het budget geslagen”, geeft de schepen toe. Exacte cijfers zijn er niet, maar het gaat om verschillenden duizenden euro’s aan inkomsten die de stad misloopt. In totaal lopen de kosten voor de coronacrisis voor Stad Kortrijk al op tot minstens 7,5 miljoen euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.