“Parkeerthematiek blijft een uitdaging in Bredene”

Redactie KW

In Bredene sleutelt het gemeentebestuur al enkele jaren aan een parkeerbeleid op maat van de inwoners. Blauwe zones, betalend parkeren, bewonersparkeren, gratis kort parkeren: allemaal middelen om de parkeerstroom in goede banen te leiden, en dan vooral tijdens het drukke zomerseizoen. Want de tijd dat je dan in Bredene overal probleemloos je wagen kwijt kon, is verleden tijd.

‘Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Parkeren

“De parkeerthematiek blijft ook de komende jaren een grote uitdaging voor onze bloeiende badplaats. Er is op dat vlak al veel ondernomen, maar we moeten waakzaam blijven”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe. Op het Sas werd eind april het nieuwe verkeerscirculatieplan van kracht. Bij de heraanleg van de straten werd er geopteerd voor meer parkeerplaatsen. Maar het thema blijft vooral in de toeristische zone een uitdaging. “Daar zien we natuurlijk grote verschillen tussen het hoogseizoen en de rest van het jaar.”

De tijd dat je in Bredene overal probleemloos je wagen kwijt kon, is verleden tijd

“Waar mogelijk blijven we het parkeerbeleid er verder verfijnen en aanpassen aan de noden”, aldus Steve Vandenberghe. De blauwe zones in Bredene beperken zich tot het toeristisch centrum, en ter hoogte van handelszaken verspreid over het volledige grondgebied van de gemeente. In de Duinenstraat kan je met de parkeerschijf 30 minuten blijven staan, elders in de onmiddellijke omgeving is maximum drie uur parkeren toegelaten. Hetzelfde voor de Koningin Astridlaan. Parkeren langs de Koninklijke Baan is gratis, op de publieke parkings langs de Kapelstraat geldt van de paasvakantie tot eind september betalend parkeren. Het eerste halfuur is op de shoppingparking Duinen gratis mits geldig ticket. Om het lang parkeren aan de rand van Bredene Duinen te stimuleren kreeg de parking Staf Versluys 3 een aantrekkelijk tarief: al voor een euro ben je er een uurtje de wagen kwijt. In 2014 omgevormd tot randparking, kunnen bezoekers er tegen goedkoper tarief een hele dag blijven staan. Op de twee andere betalende parkings ter hoogte van het Staf Versluyscentrum, sta je de eerste 15 minuten gratis. Tot slot is in de toeristische zone op veel plaatsen ook gratis parkeren toegelaten met een bewonerskaart. En Bredene biedt sinds kort ook mobiel parkeren aan per sms.

(WK)