Pannaveld in het midden van de straat zorgt voor commotie in Oostende

© foto JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Oostende Schepen van Mobiliteit, Björn Anseeuw, wil het nuttige aan het aangename koppelen en plaatste een ijzeren voetbalveldje als proef in het midden van een straat in de wijk Baanhof in Oostende.

“De beslissing kwam er omdat veel automobilisten tegen de richting in het stukje straat doorrijden”, aldus de schepen. Niet iedereen lijkt blij met die beslissing.

De wijk Baanhof is een recent opgetrokken wijk ter hoogte van Sportpark De Schorre in Oostende. Het is een rustige wijk zonder doorrijdend verkeer. De wagens die er rijden, zijn die van bewoners van de wijk of van bezoekers. Heel wat bewoners meldden echter aan het kabinet van de schepen dat het verkeersbord dat eenrichtingsverkeer aanduidt ter hoogte van het kruispunt Blauwborststraat en Houtsnipstraat, dikwijls genegeerd wordt en dat mensen er tegen de richting in rijden.

Dat zorgt volgens de melders voor gevaarlijke verkeerssituaties. “Het gaat hier om een korte uitloper van de straat over een lengte van amper een achttal meter”, verduidelijkt de schepen. “Daar was er enkel eenrichtingsverkeer mogelijk. Niet iedereen hield zich daaraan en dan moet men maatregelen nemen. Of je plaatst er gele betonnen blokken die helemaal niet mooi ogen of je probeert het nuttige aan het aangename te koppelen.”

Extra speelruimte

De schepen liet in het midden van de straat waar automobilisten tegen de richting in reden een ijzeren omheind voetbalveld plaatsen. “Op die manier krijgen de jongeren uit de buurt er een extra speelruimte bij en wordt er ook niet meer tegen de richting in gereden. Daarmee is de gevaarlijke verkeerssituatie opgelost. Het gaat wel degelijk om een proefproject dat later zal geëvalueerd worden“, aldus de schepen. Het pannaveldje, zo heet zo’n ijzeren omheind voetbalveld, stuit op onvrede bij sommige buurtbewoners. Anderen zien er dan weer geen graten in.

“Net als bij elke beslissing dat door een stads- of gemeentebestuur gemaakt wordt, zullen er voor- en tegenstanders zijn”

“Ik stel me daar vragen bij”, zucht buurtbewoner Franky Nierynck. “Over hoeveel meldingen gaat het precies? Hoeveel verschillende mensen hebben dan effectief een melding van het probleem gedaan? Werden de meldingen wel onderzocht of ze überhaupt waar zijn? Ik vraag me ook af waarom er met de buurtbewoners niet gesproken werd om dit schijnbaar groot probleem aan te kaarten om zo samen naar een oplossing te zoeken. De wijk is nu al voor velen een doolhof. Het maakt het er voor de buurtbewoners niet gemakkelijker op. De bewoners van de Houtsnipstraat moeten sinds vorig jaar een heel eind omrijden om de wijk te verlaten, net door het invoeren van eenrichtingsverkeer. Nu dienen ze hetzelfde te doen om naar huis te rijden. Is zo’n voetbalkotje wel veilig? Want sowieso is er passage van auto’s en nu en dan zal zo’n bal wel over de hekkens fladderen. Ik noem het een lelijke reuzenkippenren.”

Problemen maken om niets

“Wij zien er geen graten in”, vertellen enkele andere wijkbewoners terwijl hun kinderen genieten van het pannaveld. “Het gaat hier over een klein stukje straat. Veel omrijden moeten de mensen niet, hé. We begrijpen niet dat er altijd problemen om niets gemaakt moeten worden. We wonen nu eenmaal in een wijk waar veel kinderen wonen. Dan is het ook normaal dat er aan de kinderen gedacht wordt. Laat het pannaveld maar staan, onze kinderen kunnen er maar plezier aan beleven.”

“Ik wil werken aan de verkeersveiligheid en tegelijk voor een leuke omgeving zorgen voor de kinderen in de wijk. Maar net als bij elke beslissing dat door een stads- of gemeentebestuur gemaakt wordt, zullen er voor- en tegenstanders zijn. Men kan nooit voor iedereen goed doen”, reageert de schepen op de commotie.

(JRO/ foto JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier