Overzetweg in Marke weer open

Schepen Axel Weydts, gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, aannemer Frank Cnockaert en werfleider Jeroen Beyls op de vernieuwde Overzetweg. © EDB
Redactie KW

De nieuwe rijweg met nieuwe nutsvoorzieningen en rioleringen en verkeersveilige en kwalitatieve gescheiden fietspaden aan de Overzetweg is geopend.

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, die binnen de provincie bevoegd is voor de fietspaden, en schepen van Mobiliteit van Kortrijk Axel Weydts openden vrijdagmiddag de vernieuwde Overzetweg.

Nadat er in het najaar van 2019 een maand geen autoverkeer mogelijk was door voorbereidende werken, gingen in april 2020 de uiteindelijke werken in de Overzetweg van start. “We zorgden dat fietsverkeer mogelijk bleef, en NV Cnockaert werkte eerst het nieuwe brede fietspad af aan de overkant van de huizen in de Overzetweg.”

Jaren geleden werd er al een strook grond door de stad aangekocht, om de gracht verder te kunnen leggen, zodat we een breed fietspad met schrikstrook konden realiseren. De baan en het fiets- en voetpad langs de kant van de huizen werden in een latere fase aangepakt.”

Buurtbewoners bezorgd

Buurtbewoners vrezen echter dat het gevaarlijk wordt bij het uitrijden uit hun oprit. “Het fietspad ligt tussen het voetpad en de parkeerstrook, terwijl het fietspad vroeger tussen de parkeerstrook en de rijweg lag. De fietsers komen nu van achter de bocht en komen soms snel aangereden. Ze zijn voor ons niet zichtbaar als we van onze oprit rijden.”

“We hopen dat er een spiegel geplaatst wordt aan de overkant van de straat, zodat er geen ongevallen met fietsers gebeuren”, aldus de bewoners van de Overzetweg.

Er werd aan de kant waar auto’s en fietsen richting Marke rijden ook een voetpad aangelegd dat doorloopt tot aan de Markebekestraat. Verder werden riolering en nutsvoorzieningen vernieuwd.

Het totale kostenplaatje voor deze vijf maanden durende werken bedraagt 568.600 euro. De Vlaamse Milieu Maatschappij droeg hier 127.240 euro in bij, de provincie West-Vlaanderen 174.720 euro en Stad Kortrijk 266.640 euro. Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe dankte de stad om fietsveiligheid zo hoog op de politieke agenda te plaatsen.

Nog maar een deel van de vernieuwingen

“Dit vormt nog maar een deel van de vernieuwingen”, stelt de schepen. Eind 2021 starten de werken aan de Driekerkenstraat in verschillende fases. “Wanneer deze werken afgerond zijn, komt er een halve knip net over de brug. Er is een overeenkomst met garage Bartier, die naast de brug op grondgebied Bissegem ligt, dat de garage langs beide kanten zal bereikbaar zijn, eventueel met een tweede inrit.”

“Tweerichtingsverkeer zal zowel in de Driekerkenstraat als in de Overzetweg mogelijk zijn, maar er komt een halve knip ter hoogte van de brug. Vanuit Bissegem zal er daar enkel richting Marke kunnen gereden worden, maar richting Bissegem over de brug rijden, zal voor autoverkeer niet meer mogelijk zijn.” De schepen vertelt dat fietsen wel door kunnen in beide richtingen.

“In een latere fase, maar hier wachten we tot de werken aan de N43 richting Aalbeke afgerond zijn, zal het rond punt aan de IJzerpoort vernieuwd worden met fietspaden. Zo willen we een verbinding creëren met het Guldensporenfietspad dat jaren geleden door de provincie aangelegd werd.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier