Overwegen afschaffen kan binnenkort pas na lokaal advies

© DRD

Spoornetbeheerder Infrabel zal voortaan de lokale besturen verplicht moeten betrekken indien hij een overweg wil afschaffen. De Kamer heeft daarvoor donderdag een liberaal wetsvoorstel goedgekeurd. Volgens initiatiefneemster Marianne Verhaert (Open VLD) worden de lokale besturen vandaag amper betrokken bij zo’n afschaffing, terwijl die soms een aanzienlijke impact op de lokale mobiliteit kunnen hebben.

Door het wetsvoorstel krijgen de steden en gemeenten inspraak in de procedure. Lokale besturen zullen een advies moeten uitbrengen, gebaseerd op een openbaar onderzoek dat ze zullen moeten organiseren bij een voorstel tot afschaffing. Infrabel zal in elk dossier een gemotiveerd antwoord moeten geven op eventuele bezwaren. Zoniet kan in beroep worden gegaan tegen een schrappingsbeslissing.

Elk jaar slachtoffers

Verhaert heeft er begrip voor dat Infrabel het aantal overwegen wil beperken. Elk jaar vallen er nog slachtoffers aan overwegen. Bovendien vormen technische problemen aan overwegen wel eens voor vertragingen op het net en kost het onderhoud een pak geld.

Alleen gebeurt dat schrappen volgens haar tot op vandaag zonder inspraak van lokale besturen en omwonenden, die in de praktijk al te vaak voor voldongen feiten zouden worden geplaatst. En dat terwijl een geschrapte overweg best verregaande gevolgen kan hebben voor de lokale mobiliteit.

Enkel N-VA onthield zich.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.