https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oppositiepartij Groen vraagt signalisatie in Snaaskerke

SNAASKERKE (GISTEL) / Groen-gemeenteraadslid Kimberly Maenhoudt is niet te spreken over de heraanleg van het plein in de Dorpstraat waar het onzichtbare fietspad voor de nodige onveiligheid zorgt. © PM
Redactie KW

In Snaaskerke is de eerste fase van de dorpskernvernieuwing bijna afgerond. Volgens oppositiepartij Groen is er dringend nood aan extra signalisatie. “Onlangs nog werd een ongeval nipt vermeden”, argumenteert raadslid Kimberly Maenhoudt. Het stadsbestuur benadrukt dat er een duidelijke signalisatie is voorzien, zoals in de plannen staat.

“Iedereen kan het er over eens zijn dat onze deelgemeente hierdoor een mooie verbetering kende. Zeker ook het Dorpsplein kan voortaan een mooie en gezellige ontmoetingsplaats zijn voor de

Inwoners, en veel kinderen vinden er een leuke speelruimte”, begint raadslid Maenhoudt. “En net daarover rijzen ook nogal wat bezorgdheden. “Als inwoner van Snaaskerke heb ik dagelijks zicht op het plein. Leuk om te vertoeven, maar verkeersveilig is het allerminst. Het fietspad loopt door op het plein, waardoor het weinig zichtbaar is dat het ook daadwerkelijk een fietspad ís. Kinderen lopen en

spelen er zonder goed te beseffen dat fietsers er soms met grote snelheid afkomen. Anderzijds doen auto’s alsof het een parkeerterrein is. En eigenlijk is dat nog het minste probleem, want heel wat autobestuurders nemen het plein als keerpunt om te draaien in de straat.”

Ongeval

Maenhoudt vraagt het stadsbestuur dan ook actie te ondernemen. “Zo kan de verkeerssituatie op het Dorpsplein veiliger gemaakt worden. Ik denk aan een signalisatie gericht aan de naderende fietsers en een duidelijke aanduiding voor de auto’s”, zegt Maenhoudt.

“Dit zou spelende kinderen, gebruikers van een (elektrische) fiets en automobilisten helpen. Kijk, onlangs nog draaide een auto over het plein en gebruikte daarbij het fietspad als draaipunt. Hij reedt gewoonweg letterlijk over het fietspad alsof het een straat is. Net op dat moment kwam een fietser aangereden die de auto nog nét kon ontwijken. M’n hart stond stil op dat moment.”

Werfzone

Burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld) en schepen Geert Deschacht (Open Vld) nemen het euvel onder de loep. “Er moet wel een onderscheid gemaakt worden tussen het eigenlijke plein en het speelplein. De Groene 62 loopt inderdaad pal door het Stationsplein, maar de speelzone is echter gelegen tussen de fietsweg en de Tarwestraat. Dit zal afgebakend worden met vlechtwerk.”

“De eerste fase van de dorpskernrenovaite is nog niet afgerond en daarom is het er nog een werfzone. Er komen nog zitbanken om het verkeer van het plein te houden, net als signalisatie op de Groene 62 voor fietsers die doorrijden. Alles is voorzien volgens de plannen die op de gemeenteraad van juni 2018 werden goedgekeurd.

(TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.