Opnieuw naar school in Kortrijk: met de fiets aan de hand, door de werf

Tot en met woensdag 5 december is de Damiaanschool enkel te voet of met de fiets bereikbaar. © TVK
Axel Vandenheede

Op 3 september begint het nieuwe schooljaar. De leerlingen van basisschool Sint-Theresia in de Oudenaardsesteenweg kunnen gebruik maken van een veiligere oversteek, op de Pottelberg zal een aantal leerlingen door de werf naar school moeten. “Maar op donderdag 6 september kan het plaatselijk verkeer door”, aldus Axel Weydts.

De wegwerkzaamheden op de Pottelberg in Kortrijk hebben serieus wat vertraging opgelopen. Maar er is licht aan het eind van de tunnel. De fietspaden werden aangepast en de werken in de Felix de Bethunelaan zijn afgerond. “Op woensdag 5 september moet de aannemer wel nog één dag asfalteringswerken uitvoeren: op het verkeersplateau aan basisschool De Kleine Kunstgalerij komt er gekleurd asfalt“, legt schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) uit. “Op die dag worden ook de drempels op de Pottelberg aan het MPI Pottelberg en basisschool Damiaanschool met gekleurd asfalt bedekt. In het najaar planten we de bomen.”

“Op de Pottelberg zijn de werken wél nog aan de gang. De aannemer is bezig in het deel vanaf de Toyotagarage tot 100 meter voorbij de Kampstraat. Op donderdag 6 september stellen we het deel tussen de Toyotagarage en het kruispunt met de Kampstraat wel open. Dan zal plaatselijk verkeer kunnen doorrijden tot aan de Kampstraat. Eind oktober zijn de werken op de Pottelberg volledig klaar.” Tot en met woensdag 5 september is de Damiaanschool dus enkel te voet en per fiets bereikbaar.

Schepen Axel Weydts aan Het Open Groene. De werken daar starten op 17 september.
Schepen Axel Weydts aan Het Open Groene. De werken daar starten op 17 september.© AXV

“Enkel het voetpad aan Sint-Theresia zal op de eerste schooldag nog niet volledig af zijn” – A

In de Oudenaardsesteenweg ziet het er beter uit: het voorbije schooljaar organiseerde het oudercomité van basisschool Sint-Theresia er diverse acties om een veiligere oversteek te vragen. De zogenaamde bi-flashes – palen aan het zebrapad waarop oranje of gele lichten afwisselend knipperen – werden deze week geïnstalleerd. “Enkel het voetpad zal op de eerste schooldag nog niet volledig zijn hersteld”, vervolgt Axel Weydts.

Het Open Groene

Een derde werf qua veiligere schoolomgevingen is die van basisschool Het Open Groene in de Kalvariestraat in Marke. “Die werken starten op 17 september en zullen een tweetal maanden duren”, aldus de schepen. “Het was de bedoeling om voor de zomervakantie te starten, maar de planning van de aannemer liet dat niet toe. Voor de schoolpoort wordt de straat ingericht zoals in andere schoolomgevingen om de herkenbaarheid van de schoolomgeving te benadrukken. Het gaat om stiftverlichting, roodbruine wegbedekking, een breed zebrapad bij de ingang, fietssuggestiestroken….”

Pius X

“In de Kalvariestraat leggen we de focus op een veiligere weg naar school toe. Op het kruispunt van die straat met de Pieter Casierstraat en Dokter Vannestestraat komt er een verkeersplateau en worden de voetpaden doorgetrokken, zodat de kinderen niet meer moeten oversteken. De fietssuggestiestroken worden gemarkeerd tot aan het Markebekepad en daar wordt ook nog eens een verkeersplateau aangelegd.”

De werken in de Wielewaallaan zijn bijna klaar. In de buurt van basisschool Pius X, tot slot, wordt in de Gouden Rivierlaan een verkeersplateau aangelegd in roodbruine betonstraatstenen en worden de voetpaden aangelegd als poortconstructies.

Extra controles in zones 30

Ook voor de politiezone Vlas is de start van het schooljaar een belangrijke periode. “Duizenden kinderen – sommigen voor het eerst – vertrekken thuis om zich te voet, met de fiets of mee met de ouders in de wagen in het verkeer te mengen. Wij nemen dan ook vooral preventieve maatregelen en zullen indien nodig repressief optreden tegen verkeersonveilig gedrag in schoolomgevingen”, legt woordvoerder Thomas Detavernier uit.

Vanaf maandag 3 september worden in Kortrijk, Kuurne en Lendelede in de zones 30 rondom scholen snelheidscontroles uitgevoerd, zowel bij het begin als het einde van de schooluren. Daarnaast zullen op gevaarlijke kruis- en drukke verkeersknooppunten voor en na school extra politiemensen worden ingezet. Ook de vele gemachtigd opzichters nemen opnieuw hun positie in de buurt van de scholen aan. Een derde maatregel die de politiezone Vlas benadrukt, is het extra toezicht op wildparkeren. “Een hinderlijk geparkeerde auto creëert gevaar voor andere voertuigen en weggebruikers. Onze mensen zullen zowel zichtbaar als anoniem aanwezig zijn en controleren”, aldus Detavernier nog. “Vanaf begin oktober staan ook de fietslichtcontroles opnieuw gepland.”

In het kader van de eerste schooldag vraagt de stad Kortrijk bovendien aandacht voor het werfcharter. “Het mijden van werftransport tijdens de spits in schoolomgevingen is een zeer belangrijk punt”, aldus schepen Axel Weydts (SP.A). “Onze ervaring van de voorbije jaren leert ons dat het charter wel degelijk zijn nut heeft.” (OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.