Opnieuw controle op blauwe parkeerkaart in centrum Gistel

V.l.n.r. ambtenaar lokale economie Els Vanhoorne, burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD), schepen Dries Depoorter (Open VLD), raadslid Geert Cappelle (Open VLD) en parkeerwachter Raúl. © TVA
Redactie KW

Voortaan worden er opnieuw controles uitgevoerd op het leggen van de blauwe parkeerschijf. Het stadsbestuur heeft de opdracht uitbesteed aan de firma OPC. “De controles komen er omdat er dringend meer parkeerrotatie nodig is”, stellen burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld) en Dries Depoorter (Open VLD). “Maar we openen geen heksenjacht.”

Het stadsbestuur had eerder al aangekondigd opnieuw controles te willen laten uitvoeren op de blauwe parkeerzone. De afgelopen jaren werd er nauwelijks nog gecontroleerd, omdat dergelijke parkeerovertredingen niet langer binnen de strafrechtelijke bevoegdheid van de politie vallen. Gevolg: auto’s bleven soms uren, dagen of soms zelfs weken op dezelfde plaats staan zonder gevolg. Daardoor bleven parkeerplaatsen op de Markt of in de Hoog- en Stationsstraat bezet, wat dan weer tot wrevel leidde bij lokale handelaars.

Evaluatie

“Het was hoog tijd om terug meer parkeerrotatie te krijgen”, stellen Defreyne en Depoorter.

“We willen hiermee een mentaliteitswijziging teweegbrengen. De controles zijn opnieuw opgestart, maar in de eerste twee weken wordt een gedoogbeleid gevoerd. Overtreders krijgen daarbij een brief met waarschuwing tussen de ruitenwissers. Op de parking Post wordt dan weer een gedeelte van de blauwe zone opgeheven, zodat er meer plaatsen vrijkomen voor onbeperkt parkeren.” Wie wordt betrapt, zal een retributie van 25 euro moeten betalen. In het verleden was dat nog 30 euro. “Het is allerminst de bedoeling om een heksenjacht te ontketenen”, voegen Defreyne en Depoorter eraan toe.

Het stadsbestuur bezorgt elke handelaar in het centrum een pakketje blauwe schijven met het stadslogo erop om aan de klanten uit te delen. Deze zijn vanaf 23 september beschikbaar.

Handelaars uit het centrum zullen blauwe schijven met het stadslogo uitdelen aan de klanten

De firma OPC zal de controles vier keer per week uitvoeren van maandag tot zaterdag op willekeurige momenten tussen 9 en 18 uur – tussen beide tijdstippen moet je namelijk de schijf leggen. “Onze firma is actief in 42 steden en gemeenten in heel België, waaronder Brugge en Veurne”, zegt Erik Janssens van OPC. Het stadsbestuur zal de samenwerking na een jaar evalueren. De mogelijkheid van bewonerskaarten wordt bekeken.

In de gemeenteraad kwam het nieuwe reglement ook ter sprake. “Hopelijk blijven de parkeerwachters niet rondlopen tot ze alsnog iemand kunnen beboeten”, meent oppositieraadslid Kimberly Maenhoudt (Groen). Annie Cool (CD&V) vond dan weer dat ruim 200 controles per jaar “de beleving in het stadscentrum kunnen beïnvloeden”.

CD&V onthoudt zich

CD&V onthield zich dan ook bij de stemming. Michel Vincke (SP.A) had daar een pasklaar antwoord op. “Ik zat de vorige twaalf jaar samen met CD&V in de meerderheid. Toen waren we met het college gefrustreerd dat er geen of weinig controles meer waren of dat overtredingen zonder gevolg bleven. Waarom voer je anders een blauwe zone in? Nu stellen dat er plots te veel controles zouden zijn, is daarom onterecht.”

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier