Opening trage weg op de Ringbeek in Ruddervoorde

© (Foto GST)
Redactie KW

Onder een stralende zon werd deze namiddag de nieuwe trage verbinding tussen het Gecontroleerd overstromingsgebied op de Ringbeek aan de Polderstraat in Ruddervoorde officieel in gebruik genomen. Deze nieuwe verbinding is een onderdeel van het Vrijgeweidewandelpad en kadert in het inrichtingsplan Groenhove-Vrijgeweid.

Na de inhuldiging ongeveer drie jaar geleden van het uitkijkplatform en het bijbehorende overstromingsgebied, toen het eerste bufferbekken dat gedeputeerde Bart Naeyaert opende, werd een volgende fase van dit project voltooid: een bijkomend avontuurlijker element voor de provinciale Vrijgeweid wandelroute met de trage verbinding van het uitkijkplatvorm tot aan de Ringbeekstraat en dit via een nieuwe onverharde weg van om en bij de 350 meter. Trage wegen zijn er onder meerdere gedaanten zoals een buurtweg, een jaagpad, een doorsteek en een groene as maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze in vooral wandel- en fietsnetwerken opgenomen worden als alternatief voor de verharde wegen met veel gemotoriseerd verkeer.

“De laatste jaren hebben we met het provinciebestuur West-Vlaanderen ook een eigen provinciaal beleid Trage wegen uitgebouwd,” weet gedeputeerde Bart Naeyaert te vertellen. “We houden de Atlas der Buurtwegen bij en hebben de eindbeslissing over het afschaffen of het wijzigen van de trage wegen en het bewaken van de verbindingen die de verschillende gemeentegrenzen overschrijden. Daarnaast ondersteunen we ook de gemeenten in hun beleid door hen instrumenten en begeleiding aan te bieden bij het opmaken van een gebiedsgerichte trage wegenvisie. Daarnaast, waar we kunnen, werken we mee aan het inrichten van trage, veilige verbindingen die we soms via Westtoer in recreatieve wandelnetwerken of wandelroutes, zoals hier in het Vrijgeweed, in de kijker plaatse.”

350 meter wandelen door de natuur

Hier in het vrijgeweid is er een stukje wandelpad gecreëerd in samenwerking met de eigenaars van de grond, Luc Vandenbroucke en Caroline Vanelslander. Er werd niet gekozen om een afzonderlijk pad aan te leggen tussen twee rijen prikkeldraad maar de wandelaar de kans te geven om tussen de koeien en schapen te laten wandelen. “Met deze overeenkomst hebben we als provincie de garantie van de verbinding maar kan het gebruik van de strook wel bij de landbouwer blijven”, aldus de gedeputeerde. “Om dit alles te realiseren werden er klaphekkentjes geplaatst en komt er bijkomende signalisatie om de gebruikers van de trage weg erop te wijzen dat honden aan de leiband moeten en er geen zwerfvuil achter gelaten mag worden.”

Droomavond

“Deze trage weg is een van de punten die aan bod zijn gekomen op de droomavonden die door de gemeente zijn georganiseerd“, weet Schepen Els Roelof te vertellen. “Voor de realisatie hebben we samengewerkt met de VLM, de provincie, Natuurpunt, de eigenaars van de grond en de burgers. Het is een goed voorbeeld van hoe iedereen kan samenwerken om tot een mooi geheel te komen. Voor dit project geldt zeker de waarheid: Alleen ga je snel, maar samen ga je verder en in dit geval ook trager.”

(GST – Foto GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier