Openbaar onderzoek R8-A19 van start: “Ik heb maar één woord: eindelijk!”

© (Foto CL)
© (Foto CL)
Olaf Verhaeghe

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) is opgetogen. De reden voor zijn blijdschap is de start van het openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning die nodig is voor de heraanleg van de beruchte verkeerswisselaar Kortrijk-West. Die herinrichting is nodig, zo bewees het zoveelste ongeval van afgelopen weekend.

Het knooppunt Kortrijk-West ligt al decennialang op de tekentafel. ‘Prioritair aan te pakken’, klinkt het al sinds midden jaren 90. Dit jaar lijkt die aanpak er effectief te komen. Het bevoegde Agentschap Wegen en Verkeer heeft eind vorig jaar de broodnodige omgevingsvergunning voor de heraanleg van de verkeerswisselaar R8-A19 ingediend. Die heraanleg moet van de huidige wisselaar met U-bochten en verkeerslichten een conflictvrije trompetaansluiting maken.

Niets te vroeg, zo bleek afgelopen weekend opnieuw. Zaterdagmiddag knalde een bestuurder uit Ledegem op de betonnen rand toen hij vanop de A19 vanuit Ieper de bocht wilde nemen om de R8 op te rijden. “Een andere bestuurder probeerde op het laatste moment nog in te voegen, waardoor ik snel moest reageren”, getuigde de onfortuinlijke chauffeur. “Mijn wagen ging aan het slippen, waardoor ik met een harde klap tot stilstand kwam.” De vrouwelijke passagier werd in shock naar het ziekenhuis van Kortrijk overgebracht.

Onderzoek

Het onderzoek voor het nieuwe op- en afrittencomplex Kortrijk-West startte op maandag 25 januari en loopt tot en met dinsdag 23 februari. Zo’n openbaar onderzoek bij het aanvragen van een omgevingsvergunning is verplicht en biedt iedereen de kans om eventuele opmerkingen of bezwaren met betrekking tot de plannen te formuleren en in te dienen. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit in Kortrijk voor SP.A, is alvast erg opgetogen dat er schot in de zaak komt. “Ik heb eigenlijk maar één woord: eindelijk”, zegt hij.

De aanvraag van Agentschap Wegen en Verkeer kan je raadplegen in het online Omgevingsloket via www.omgevingsloketvlaanderen.be. Concreet gaat het om het dossier ‘OMV_2018024969’. Het dossier kan je ook op papier raadplegen op de dienst Bouwen, Milieu en Wonen van stad Kortrijk of bij de dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening in het gemeenteloket van Wevelgem.

Alle bezwaren en opmerkingen kunnen zowel digitaal als op papier worden overgemaakt, hetzij in het Omgevingsloket, hetzij gericht aan de colleges van burgemeester en schepenen van Kortrijk en Wevelgem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.