Ook op de N8 tussen Ieper en Veurne mag je vanaf 2017 nog maar 70 km per uur

Redactie KW

Dat heeft minister van mobiliteit Ben Weyts geantwoord op de vraag van Vlaams parlementslid Emmily Talpe. “De mobiliteit in de Westhoek zet een stap achteruit”, zegt die laatste.

Uit een schriftelijke vraag van Emmily Talpe aan minister van Mobiliteit Ben Weyts blijkt dat de maximumsnelheid op de N8 Ieper-Veurne vanaf 1 januari 2017 over het hele traject wordt verlaagd van 90 naar 70 km/u. De Ieperse politica betreurt dat er geen uitzondering werd toegestaan. Het staat de gemeenten en het Vlaamse gewest immers vrij om, waar het veilig kan, de snelheid van 90 km/u te behouden. Het Agentschap Wegen en Verkeer besliste echter om geen dergelijke uitzondering toe te kennen voor de N8 Ieper-Veurne.

“Nieuw verkeersas is oplossing”

Minister Weyts (N-VA) stelt in zijn antwoord dat een snelheid van 90 km/uur op de N8 niet kan behouden worden, omwille van het ontbreken van een vrijliggend fietspad en de drukke bebouwing. Emmily Talpe toont begrip voor het standpunt van de minister, maar betreurt de vele gevolgen voor de mobiliteit in de Westhoek. “Het gevolg van deze beslissing is niet alleen een nog moeizamere verbinding tussen Ieper en de kust, het zal ook een verschuiving van het verkeer veroorzaken in de hele Westhoek. Door de kilometerheffing op de N8 is er nu al een enorme toename van vrachtwagens in Diksmuide en op de landelijke wegen langs de N8. Een beduidend langere reistijd zal ook ander verkeer doen kiezen voor alternatieve wegen die hiervoor niet geschikt zijn. Dit is een grote stap achteruit voor de mobiliteit in onze streek.”

Volgens het parlementslid ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. “De N8 die doorheen vele dorpskernen snijdt, zal nooit de rol van veilige en efficiënte verbindingsweg tussen Ieper en de kust kunnen spelen. Er is maar één oplossing die zowel een ontlasting van de omliggende wegen en dorpen als een vlotte mobiliteit in de Westhoek garandeert, en dat is een nieuwe verkeersas tussen Ieper en de kust.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.