“Ook na heraanleg zal je op marktplein Harelbeke gratis parkeren”

Schepen van Mobiliteit Patrick Claerhout benadrukt dat er geen betalend parkeren wordt ingevoerd. (Foto LOO)
Redactie KW

In stad Harelbeke is parkeren gratis. “En we zijn niet van plan om daar verandering in te brengen”, aldus de bevoegde schepen Patrick Claerhout. “Dat wil zeggen dat parkeren op het marktplein ook na de heraanleg gratis blijft.” De controle van de blauwe zones worden uitbesteed aan een externe firma.

‘Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Parkeren

In het centrum van Harelbeke en in de omgeving van het station werd een aantal jaar geleden een blauwe zone ingevoerd. Dat wil zeggen dat iedereen, behalve bewoners van die straten, er maximaal twee uur mogen parkeren. Anders lopen ze de kans om een retributie van 25 euro te krijgen. De lokale politie voert nu nog de controles uit, maar binnenkort geeft ze deze taak door. “Er loopt momenteel een openbare aanbesteding”, aldus schepen van Mobiliteit Patrick Claerhout (N-VA). “De firma’s zijn aangeschreven en binnenkort hopen we op meer nieuws.”

“Controle van de blauwe zone zullen we uitbesteden”

“De bewoners van de blauwe zones kunnen vanzelfsprekend in hun straat parkeren. Daarvoor krijgen ze een bewonerskaart, die aan te vragen is in het stadhuis van harelbeke.”

Intussen zijn er in het Harelbeekse centrum nog altijd grote werken bezig die een impact hebben op parkeren: er zijn enerzijds de Leiewerken en anderzijds de heraanleg van het marktplein. Door de Leiewerken zijn bijvoorbeeld de parkeerplaatsen op de Vrijdomkaai niet beschikbaar. Op het marktplein is dan weer nog een archeologisch onderzoek bezig. Daarna kan de effectieve heraanleg van het marktplein, met de daarbijhorende bouwplannen, worden uitgevoerd.

troef

“Ook op het vernieuwde marktplein zullen we geen parkeermeters installeren”, aldus nog Hulstenaar Patrick Claerhout. “Parkeren blijft daar dus gratis. Een bewuste keuze van het stadsbestuur trouwens: er komt daar een nieuw handelscentrum en de gratis parking moet een extra troef worden voor de handelszaken die zich daarin vestigen. We zijn geen winkelstad zoals Kortrijk en willen op die manier ons steentje bijdragen.”

(PVH/AXV)