Onderhandelingen voor aanleg nieuw fietspad langs de Grotestraat in De Haan lopen vast: “Desnoods onteigenen”

Tussen De Haan en Nieuwmunster komt er een nieuw, veilig fietspad.© WK
Tussen De Haan en Nieuwmunster komt er een nieuw, veilig fietspad.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Al zeker 15 jaar vragen inwoners van De Haan dat er een veilig fietspad zou komen langs de Grotestraat, tussen De Haan en Nieuwmunster. Een ingewikkelde zaak, ook al omdat er een strook grond ingenomen moet worden naast de huidige Grotestraat om het fietspad daar te kunnen aanleggen volgens de geldende normen.

Die strook ligt grotendeels in Duinendecreet. Uiteindelijk is de gemeente er toch in geslaagd de omgevingsvergunning te bekomen. Niet alleen wordt een fietspad aangelegd, maar ook het wegdek zelf wordt vernieuwd en riolen worden aangelegd. Een aantal eigenaars, die gevraagd werden een stuk grond aan de gemeente te verkopen, deed dat al eerder. Met een aantal andere kon echter nog geen akkoord worden bereikt. Opdat het dossier niet nog meer vertraging zou oplopen, stelt het schepencollege donderdag aan de gemeenteraad voor om de onteigeningsprocedure te starten. Het punt zal bij hoogdringendheid aan de agenda worden toegevoegd.

Regeling in der minne

“Uiteraard blijft het de bedoeling dat we in der minne kunnen verwerven. Ik voer persoonlijk de onderhandelingen met de betrokken eigenaars in de hoop dat we eruit geraken en dat de mensen correct vergoed worden”, aldus burgemeester Wilfried Vandaele. “Maar we moeten ons indekken voor het geval één of twee eigenaars absoluut blijven dwarsliggen. Dan moeten we – zij het tegen onze zin – over kunnen gaan tot onteigening. Vandaar dat we die procedure nu voor alle zekerheid opstarten.”

Burgemeester Vandaele hoopt nog voor de zomer een overeenkomst in onderling akkoord te vinden. “Met meer dan de helft van de eigenaars is dat al gelukt, met de anderen blijf ik proberen. De ene onderhandeling verloopt daarbij wat vlotter dan de andere.”

De werken zouden dit najaar aanbesteed moeten worden om extra subsidie te kunnen krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier