‘Omring Anzegem Niet’ geeft concert om kas te spijzen: “Het kan nog twintig jaar duren”

Het actiecomité 'Omring Anzegem Niet' pakt uit met een concert. © HDV
Redactie KW

Het Actiecomité ‘Omring Anzegem Niet’ organiseert op dinsdag 9 april om 20 uur een concert met gerenommeerde muzikanten. Het actiecomité verzet zich tegen de plannen om een ring rond Anzegem te leggen, die de dorpskom zou moeten ontlasten van het zware verkeer. Het comité heeft onlangs een advocaat onder de arm genomen en die moet bekostigd worden.

“Het was een uitgelezen kans voor ons. In Avelgem is er maandag een klein festival waar artiesten optreden. Ik vroeg hen of ze nog een dag langer wilden blijven om op te treden in de nieuwe kerk in Vichte”, legt schepen van Mobiliteit en Verkeer, Johan Delrue uit. Hij kent het actiecomité goed omdat ze altijd vergaderen in de gebouwen van Sanicomfort. De opbrengst van die avond gaat na aftrek van kosten integraal naar het actiecomité. “Dat geld zal aangewend worden voor het drukken van pamfletten en dergelijke. Maar het comité heeft onlangs ook een advocaat onder de arm genomen, want het is ze duidelijk menens”, vertelt Johan Delrue.

Anzegem is nog een mooie groene long. Laten we die niet stuk maken

Bereidheid

Secretaris van het comité, Darline Bogaert vindt het een mooi gebaar. “Het toont de bereidheid van de gemeente om iets tegen de ring te doen. We voelen ons hierin een stukje gesterkt”, legt Darline uit. “Het volledige college staat inderdaad achter het comité. We zijn op dit moment bezig met alternatieven uit te werken met de omliggende gemeentes zoals Avelgem, Kluisbergen en Zwevegem”, vult Johan Delrue aan.

Het comité ijvert voor een alternatief op het laatste geplande tracé dat de provincie in november vorig jaar voorstelde. “Er is nog zoveel onzekerheid, boeren wachten om de gronden, die waarschijnlijk onteigend zullen worden, te bewerken. Maar het kan nog twintig jaar duren eer de werken starten, niemand weet dat. Ondertussen lijden de boeren economische schade. Over 20 jaar zal het waarschijnlijk niet meer nodig zijn: de betonstop komt eraan. Misschien rijden we tegen dan al helemaal elektrisch of zijn er al zoveel overstromingen dat we een boot beter kunnen gebruiken”, vertelt Darline. “Anzegem is nog een mooie groene long. laten we die niet stuk maken”, klinkt het bij het comité.

Vaak is er ook nog heel wat verwarring, mensen blijken zich niet goed te informeren. “Toen we onze zwarte vlaggen in Kaster aan het planten waren, kwamen mensen naar buiten om te vragen waarom ze hier stonden. Toen hebben we uitgelegd dat de ring op deze weg zou uitkomen. Die buurtbewoners vielen compleet uit de lucht”, vertelt Darline.(XC)

Het concert met de International Belgian Brass Academy vindt op dinsdag 9 april plaats om 20 uur in de Sint-Stephanuskerk in Vichte.

Een kaart kost 15 euro en kan verkregen worden bij Johan Delrue. Aan de deur kost een kaart 20 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier