Nooit eerder minder verkeersdoden in West-Vlaanderen dan in 2019

West-Vlaanderen scoort beter dan de rest van het land als het op het aantal dodelijke verkeersslachtoffers aan komt.
Wouter Vander Stricht

In tegenstelling tot de nationale tendens waar we een forse stijging zien van het aantal verkeersdoden, was er vorig jaar in West-Vlaanderen een forse daling van het aantal verkeersdoden. Dat blijkt uit cijfers van Vias Institute. De 56 doden blijven natuurlijk nog te betreuren, maar dat is het laagste aantal ooit. Een jaar eerder (2018) waren er nog 78 verkeersdoden in de provincie. Nationaal steeg het aantal verkeersdoden met zes procent.

Na drie opeenvolgende jaren met een daling van het aantal verkeersoden, is het aantal doden op onze wegen nu opnieuw gestegen. Het vooropgestelde doel om tegen 2020 maximaal 420 verkeersdoden per jaar te tellen, lijtk nu al onhaalbaar. “Iedere week zijn er 12 families in ons land die een dierbare verliezen”, zegt Karin Genoe, CEO van Vias Institute.

Ook het aantal letsongevallen is afgenomen.
Ook het aantal letsongevallen is afgenomen.

Maar er is dan weer beter nieuws uit onze provincie. West-Vlaanderen is de enige provincie waar een stevige daling vaststelden van het aantal verkeersdoden (van 78 naar 56 doden). Dat is het laagste aantal ooit voor de provincie. Bij de fietsers was er een halvering van het aantal fietsdoden (van 20 naar 10), maar ook bij de vrachtwagenongevallen vielen er minder doden (van 12 naar 6).

In West-Vlaanderen daalde ook het aantal letselongevallen met ongeveer drie procent Bij de vrachtwagens daalde het aantal letselongevallen bijna met een kwart (van 235 naar 182, -23%).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier