"Na de lockdown zijn de bezettingscijfers week na week lichtjes gestegen, maar sinds een aantal weken blijft de bezetting schommelen rond de 50 procent", zegt woordvoerster Sonja Loos.

In de kustregio ligt dat cijfer zelfs nog iets lager dan in de rest van Vlaanderen. Daar schommelt het rond 45 à 50 procent tegenover vorig jaar. "Er zijn nu eenmaal minder toeristen aan de kust dan vorig jaar. Vorige zomers lokten niet alleen het strand, maar bijvoorbeeld ook de grotere evenementen altijd veel dagjesmensen. Dit jaar zijn er geen evenementen en dat merk je dus ook op de Kusttram."

Dat wil niet zeggen dat er geen momenten zijn waarop de trams aan de kust zeer druk bezet zijn. "Je hebt nu eenmaal de typische momenten waarop iedereen tegelijk naar het strand wil of op hetzelfde moment weer naar huis gaat", zegt Loos. De Lijn volgt de bezetting nauw op. Extra trams inzetten, doet de vervoersmaatschappij niet. "Dat is ook niet echt nodig. Tijdens de zomermaanden juli en augustus rijden wij volgens de vakantiedienstregeling. Voor de Kusttram betekent dit dat er meer trams ingezet worden, waardoor je om de 10 minuten een tram hebt en dit over het hele traject tussen Knokke en De Panne. Tussen Oostende en Westende rijden bovendien nog extra trams."

Dat neemt niet weg dat het soms "verstandiger is om enkele minuten te wachten op de volgende tram in plaats van je nog snel in die eerste tram te persen", aldus nog de woordvoerster.

"Na de lockdown zijn de bezettingscijfers week na week lichtjes gestegen, maar sinds een aantal weken blijft de bezetting schommelen rond de 50 procent", zegt woordvoerster Sonja Loos. In de kustregio ligt dat cijfer zelfs nog iets lager dan in de rest van Vlaanderen. Daar schommelt het rond 45 à 50 procent tegenover vorig jaar. "Er zijn nu eenmaal minder toeristen aan de kust dan vorig jaar. Vorige zomers lokten niet alleen het strand, maar bijvoorbeeld ook de grotere evenementen altijd veel dagjesmensen. Dit jaar zijn er geen evenementen en dat merk je dus ook op de Kusttram."Dat wil niet zeggen dat er geen momenten zijn waarop de trams aan de kust zeer druk bezet zijn. "Je hebt nu eenmaal de typische momenten waarop iedereen tegelijk naar het strand wil of op hetzelfde moment weer naar huis gaat", zegt Loos. De Lijn volgt de bezetting nauw op. Extra trams inzetten, doet de vervoersmaatschappij niet. "Dat is ook niet echt nodig. Tijdens de zomermaanden juli en augustus rijden wij volgens de vakantiedienstregeling. Voor de Kusttram betekent dit dat er meer trams ingezet worden, waardoor je om de 10 minuten een tram hebt en dit over het hele traject tussen Knokke en De Panne. Tussen Oostende en Westende rijden bovendien nog extra trams."Dat neemt niet weg dat het soms "verstandiger is om enkele minuten te wachten op de volgende tram in plaats van je nog snel in die eerste tram te persen", aldus nog de woordvoerster.