https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Nog meer maatregelen op komst voor veilig schoolverkeer

foto EF©Eric Flamand
foto EF©Eric Flamand
Redactie KW

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft een lijst van onveilige schoolroutes in West-Vlaanderen bekend gemaakt. In Heuvelland heeft men die lijst niet afgewacht om in te grijpen – weliswaar met wisselend succes.

De aanpak van minister Peeters verloopt via twee sporen: voor schoolroutes op gewestwegen werd aan lokale besturen gevraagd om knelpunten in kaart te brengen, voor schoolroutes op gemeentewegen kunnen lokale besturen subsidies krijgen om ingrepen te doen.

Fietsstraat

In Heuvelland zit de bevoegde schepen Dirk Baekelandt (Gemeentebelangen) binnenkort samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Samen willen ze de veiligheid van kinderen die te voet of per fiets naar school gaan bespreken. “ Voor de schoolomgeving in Nieuwkerke en De Klijte zullen we een studietraject opstarten. We zullen dan samen met AWV de studieresultaten bekijken om zo te weten welke maatregelen we kunnen nemen”, zegt de schepen.

Reeds voor de oproep van de minister had Heuvelland al inspanningen voor een veilige schoolomgeving gedaan. Schepen Baekelandt vermeldt zo VBS Wijtschate in de Staanijzerstraat. “Er kwam daar een fietsstraat met eenrichtingsverkeer en er werden op het wegdek fietslogo’s aangebracht.” De praktijk leert dat die nieuwe verkeerssituatie niet door iedereen strikt gevolgd wordt. Uit berichten op sociale media blijkt dat de fietsstraat eerder een snelweg is en dat er nog altijd in twee richtingen gereden wordt.

Bewegwijzerd netwerk

Fietslogo’s kwamen er ook op het wegdek aan de VBS Kemmel, VBS Westouter en GBS Dranouter. Het wegdek aan de school in Kemmel werd vernieuwd en in Westouter kwam er een schoolstraat. “ Volgend jaar wordt de schoolomgeving van GO Wijtschate bekeken en vernieuwd .” De schepen wijst ook op de fietsverbindingen tussen de dorpen. “We werkten een bewegwijzerd netwerk van 57 kilometer uit. Handig voor functionele verplaatsingen, maar uiteraard ook prettig voor de recreatieve fietser.”

Voor de aanleg van het fietspad tussen Westouter en Poperinge richten Heuvelland, de stad Poperinge en de provincie een samenwerkingsakkoord op. “Het is de bedoeling dat er een verkeersveilig fietspad komt aan beide zijden van de weg”, aldus schepen Baekelandt. Daarnaast zal het gemeentebestuur een stuk onverhard in de Hellegatstraat in Westouter herinrichten als fietsverbinding . (MD)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.