Nochtans wil gemeenteraad afstappen van stermodel: Tsunami aan kritiek op bussenplan

De bushalte ter hoogte van het VTI in de Zandstraat. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tijdens de gemeenteraad regende het kritiek op het bussenplan. “Ik krijg ook klachten, maar de gemeenteraad keurde in 2015 unaniem een motie goed om af te stappen van het stermodel”, stelde burgemeester Dirk De fauw.

Volgens Ilse Coopman (N-VA) worden vooral de oudere Bruggelingen en de scholieren de grootste slachtoffers van het nieuw bussenplan: “Er worden 190 bushaltes afgeschaft. En zijn de bewoners van het noorden van Brugge minderwaardig? Het principe van basisbereikbaarheid wordt bij hen ingevuld met vervoer op maat. Er is een tsunami aan kritiek, stel het plan uit! Er zal vanaf 1 juli verkeerschaos zijn”, aldus Coopman.

Ook Hilde Decleer (CD&V) spaarde haar kritiek niet: “De Stockveldewijk wordt niet meer bediend en in Kruisabeele kunnen ze enkel om het uur een bus uit Nederland nemen om Brugge te bereiken. In Gent halen vrijwilligers met fietstaxi’s passagiers op, misschien kan Brugge die ook gebruiken voor de lacunes in het bussenplan”, klonk het.

Stefaan Sintobin (VB) verwees naar de gedetailleerde kritiek van de socialist Dirk Michiels, die veertig jaar Brugs mobiliteitsambtenaar was, en bepleitte ook een uitstel. Janos Braem (Groen) merkte op dat dit debat in het Vlaams parlement dient gevoerd te worden: “Het is de Vlaamse regering die beslist heeft dat het nieuwe bussenplan budgetneutraal moet zijn en die het principe van de basisbereikbaarheid opgelegd heeft aan De Lijn”, zei hij.

Voor Sandrine De Crom (Open VLD) is een goede dienstverlening cruciaal: “Maar het is een goede zaak dat er minder bussen door de binnenstad rijden.”

Annick Lambrecht (Vooruit) en Jean-Marie De Plancke (Open VLD) bepleitten aanpassingen en bijsturingen om een goed openbaar vervoer te realiseren en meer mensen op de bus te krijgen.

Stermodel

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) herinnerde de gemeenteraad aan de motie die ze unaniem aannam in 2015: “Alle gemeenteraadsleden waren voorstander om af te stappen van het stermodel. Gewezen mobiliteitsambtenaar Dirk Michiels steigert, omdat zijn kindje begraven wordt. Maar met meer dan 400 bussen in vele straten in het stadscentrum – in de Sint-Jorisstraat zelfs 700 – werd de binnenstad onleefbaar.”

“Wij moeten ons schikken naar hetgeen de Vlaamse regering en De Lijn bepalen. Het nieuwe bussenplan moest budgetneutraal zijn en hanteert het principe van basisbereikbaarheid. Er is een switch van aanbod- naar vraaggeoriënteerd vervoer. De Lijn heeft kunnen aantonen dat sommige lijnen erg dunbevolkt zijn, op basis van die metingen zijn er haltes afgeschaft en lijnen aangepast. Vind u een halte verantwoord, als er daar amper twee passagiers per dag opstappen?”

(SVK/foto DC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier