NMBS test reservatiesysteem op rechtstreekse kusttreinen

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

De NMBS test in het weekend van 5 en 6 juni de Kust-Express-treinen vanuit vier steden in het binnenland. Die rechtstreekse treinen uit Antwerpen, Gent, Brussel en Luik stoppen niet in tussenliggende stations en zijn dus sneller. Om die trein te nemen zal je wel moeten reserveren. Het proefproject komt er na de eerdere heisa over de treinen richting de kust.

De volle treinen van en naar de kust zorgden de voorbije maanden meermaals voor discussie. Kustburgemeesters en provinciegouverneur Carl Decaluwé botsten sinds de zomer van 2020 en bij elke vakantieperiode met mooi weer met de NMBS over de organisatie van het treinverkeer. Met een nieuw proefproject, de Kust-Express-treinen gedoopt, wil de treinmaatschappij een uitgewerkt antwoord bieden op die verzuchtingen.

Rechtstreeks en sneller

In het weekend van 5 en 6 juni test de NMBS rechtstreekse treinen met reservatie vanuit Antwerpen, Gent, Brussel en Luik richting de kustgemeenten uit. Die treinen komen bovenop het bestaande aanbod en stoppen niet voor ze hun eindbestemming bereikt hebben. De NMBS komt zo naar eigen zeggen tegemoet aan de vraag van dagjestoeristen die hun uitstap naar zee vooraf willen plannen en zeker willen zijn van hun plaats op een rechtstreekse trein.

Concreet gaat het om twintig treinen, tien heen en tien terug, die zowel op zaterdag 5 als zondag 6 juni zullen rijden. De treinen vertrekken ‘s ochtens in Antwerpen-Centraal, Brussel-Zuid, Gent-Sint-Pieters en Luik-Guillemins en komen aan in Blankenberge, De Panne, Knokke en Oostende. Daar vertrekken ze ‘s avonds ook opnieuw. De rechtstreekse treinen zijn sneller dan een klassieke IC-trein, net omdat ze niet stoppen. Van Antwerpen naar Blankenberge win je volgens de NMBS 33 minuten, Brussel naar De Panne scheelt 46 minuten.

Een euro extra

Wie de Kust-Express wil nemen, moet dus vooraf reserveren en al over een geldig vervoersbewijs beschikken. Een plaatsje reserveren kost je één euro per persoon, ook voor wie jonger is dan 12 jaar. Vanaf vandaag, donderdag 27 mei, kan je reserveren op de website van de NMBS.

Wordt het proefproject van dit weekend positief onthaald, dan kunnen er ook tijdens de zomervakantie reservatietreinen richting kust rijden. Bovenop het reservatiesysteem blijft uiteraard het eerder uitgewerkte drukteplan van kracht.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten