Treinreizigers kunnen vanaf maandag 18 september tot en met zondag 24 september in 14 stations hun fiets gratis laten graveren. De actie maakt deel uit van een sensibiliseringsactie die NMBS samen met de lokale partners twee keer per jaar organiseert in de strijd tegen fietsdiefstallen.

De NMBS beschikt vandaag in alle 550 stations en stopplaatsen over in totaal meer dan 90.000 plaatsen voor fietsen. Het is net deze grote concentratie die ervoor zorgt dat stations een hotspot zijn voor fietsdiefstallen. "Voor de NMBS zijn de veiligheid en het comfort van haar reizigers prioritair. Ze investeert dan ook volop in degelijke fietsrekken, overkappingen en verlichting van fietsenstallingen. Een aantal fietsparkings beschikt ook over camerabewaking of toegangscontrole en ook het aanwezige personeel draagt zijn steentje bij aan de netheid en veiligheid", klinkt het.

Samenwerking met lokale partners

"Ondanks al deze inspanningen, stelt de NMBS jammer genoeg vast dat er nog veel fietsdiefstallen plaatsvinden in de directe omgeving van de stations. In de week van 18 tot en met 24 september organiseert de NMBS in samenwerking met de lokale partners (plaatselijke preventiemedewerkers, lokale politie en Fietspunten) daarom voor de tweede keer dit jaar een preventieweek rond fietsdiefstal. Fietsers kunnen in 14 stations hun fiets laten graveren, wat een efficiënte manier is om fietsdieven af te schrikken en in het geval van een diefstal de eigenaar van de fiets terug te vinden. Naast de graveeractie worden er ook gadgets en flyers uitgedeeld waarop enkele tips staan over hoe je kan vermijden dat je fiets wordt gestolen."

Enkele belangrijke tips: parkeer je fiets altijd in een fietsenstalling en niet zomaar ergens in de stationsbuurt, zet je fiets goed op slot, bij voorkeur in een ringslot in combinatie met een degelijk beugelslot of kettingslot en laat je fiets graveren. Indien je fiets toch wordt gestolen, doe hiervan dan zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie.