NMBS legt extra treinen in naar de kust door het zonnige weer & opnieuw express-treinen in vakantieperiode

Archieffoto 2020 © Belga
Camille Jonckheere

Dit weekend wordt het warm in België en daarom neemt de NMBS preventief enkele maatregelen. Zowel vrijdag als zaterdag worden er extra treinen ingelegd vanuit onder andere Luik, Antwerpen en Leuven richting Blankenberge en Oostende. “We doen dat eigenlijk altijd wanneer mooi weer wordt voorspeld”, laat woordvoerder Bart Crols weten. In de zomervakantie zullen er dit jaar opnieuw “Kust-Expresstreinen” rijden, maar reserveren is niet meer verplicht.

Het wordt dit weekend heet in België, tot zelfs 35 graden in het binnenland. Wellicht zullen veel mensen wat verkoeling opzoeken van een frisse zeebries. Vrijdag legt de NMBS daarom drie extra treinen in naar de kust en terug; van Leuven naar Oostende, maar ook richting Blankenberge.

Zaterdag negen extra treinen

Zaterdag met de tropische temperaturen worden er maar liefst negen extra treinen bovenop het normale aanbod ingelegd. Het gaat om twee treinen van Welkenraedt in Luik naar Oostende, drie van Leuven naar Oostende, twee van Antwerpen naar Blankenberge en een van Hasselt en een van Charleroi naar Blankenberge. Er worden dit weekend geen extra treinen ingelegd naar De Panne.

“We hebben die extra treinen afgestemd op basis van de meest gezochte bestemmingen in de zoekopdrachten van onze routeplanner. Zo zien we welke routes of bestemmingen mensen opzoeken voor dit weekend. Als er veel mensen op komst zijn naar de kust, zoals wellicht dit weekend, dan communiceren we daarover ook met de kuststeden. Zondag ziet het er minder zomers uit, voorlopig zullen dan geen extra treinen rijden”, vertelt Bart Crols, woordvoerder bij de NMBS.

“Kust-Expresstreinen” in de zomervakantie

Tijdens de zomervakantie zullen er opnieuw snelle treinen rijden van het binnenland naar de kust. “Vorig jaar hebben we een experiment uitgevoerd met de “Kust-Express”, waarbij mensen snelle treinen naar de kuststeden konden nemen. Ze moesten daar wel voor op voorhand reserveren voor 1 euro extra. Die snellere treinen zijn in de smaak gevallen, maar die reservaties laten we deze zomer vallen.”

De Kust-Expresstreinen zullen rijden vanaf zaterdag 2 juli tot en met zondag 28 augustus. “Het gaat om snelle treinen met een beperkt aantal tussenstops. In de weekdagen stoppen ze in totaal in 50 verschillende stations om toeristen op te pikken. In het weekend zullen mensen van in 62 verschillende stations vlugger aan de kust geraken met de trein”, klinkt het bij de NMBS.

Tijdens de weekends komen er twee gloednieuwe treinverbindingen bij. Er zullen 2 snelle treinen per dag rijden tussen Antwerpen-Centraal en Blankenberge. En ook 2 per dag tussen Luik-Guillemins, Leuven, Brussel en De Panne. De Kust-Express zou je dan bijvoorbeeld een tijdwinst van 20 minuten moeten opleveren.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.