NMBS gaat verder met reservatietreinen van en naar de kust na succesvol testweekend

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Vanaf zaterdag 3 juli zullen treinreizigers een zitje kunnen reserveren op de rechtstreekse treinen van en naar de kust. Dat heeft de NMBS dinsdag bekendgemaakt na een succesvol testweekend in juni. De treinen, die de Kust-Express worden gedoopt, rijden vanuit Brussel, Antwerpen, Luik en Gent rechtstreeks naar de kuststations en stoppen onderweg niet meer.

Het testweekend van begin juni heeft de NMBS helemaal overtuigd: deze zomervakantie zullen dagjestoeristen die hun uitje naar zee vooraf willen plannen zitplaatsen op rechtstreekse treinen van en naar de kust kunnen reserveren. Vanaf 3 juli biedt de treinmaatschappij met de Kust-Express die reservatietreinen aan.

20 rechtstreekse treinen in het weekend

Concreet zullen tijdens de weekends 20 rechtstreekse treinen per dag Luik-Guillemins, Brussel-Zuid, Gent-Sint-Pieters en Antwerpen Centraal verbinden met de vier stations aan de kust. ‘s Ochtends vertrekken er tien reservatietreinen, ‘s avonds rijden er ook tien terug. Op weekdagen gaat het om twee treinen heen en twee terug tussen Brussel-Zuid en Oostende. Tussendoor stoppen de treinen niet

“Zowel vanuit operationeel oogpunt als op vlak van klanttevredenheid was de test op 5 en 6 juni een succes”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. “Meer dan 1.000 reizigers boekten toen een reservatie, maar ze bleken vooral heel tevreden over het verloop van hun reis. Met dit aanbod spelen we in op de behoeften van de klant: zekerheid van een zitplaats, ook op de drukkere zomertrajecten, een snellere reistijd en het vermijden van treinen met een te hoge bezetting.”

Bovenop bestaan aanbod

De reservatietreinen vullen het bestaande treinaanbod van en naar de kust aan. Pendelaars, studenten of andere treinreizigers die op hun traject in verschillende stations willen in- of uitstappen hoeven dus geen beroep te doen op de Kust-Express. “Ook op die treinen met een reservatiesysteem werken, zou een te grote beperking zijn op de flexibiliteit van ons systeem”, aldus Bart Crols nog. “Wel kunnen met de rechtstreekse treinen beter anticiperen en de reizigersstromen naar de kustbestemmingen beter spreiden. We hebben bovendien ook een veel nauwkeuriger beeld van het aantal mensen dat naar de kust spoort.” Aan het einde van de zomer zal dit proefproject worden geëvalueerd om te kijken of hier een vervolg aan kan worden gegeven.

Vanaf 24 juni zal reserveren voor de eerste rechtstreekse kusttreinen in juli mogelijk zijn via de website van de NMBS. Vanaf midden juli kan je een zitje claimen op treinen in augustus. Reservatie kost je één euro bovenop je geldig vervoersbewijs. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet over een ticket te beschikken, maar ook voor hen geldt er een reservatiekost van één euro. Reserveren kan tot 15 minuten voor het vertrek van de trein. De volledige dienstregeling van de Kust-Express vind je via deze link .

Drukteplan blijft

Naast de extra treinen houdt de NMBS ook vast aan de veiligheidsmaatregelen van het drukteplan en de coronaregels. Zo zullen bij mooi weer en grote drukte in de grote stations veiligheidsagenten van Securail, stationspersoneel en stewards aanwezig zijn om de reizigers te spreiden. Het dragen van een mondmasker op de perrons en in de trein blijft ook verplicht. De lokale politiezones van Oostende, Blankenberge, Knokke-Heist en De Panne worden door de NMBS ook elke dag op de hoogte gehouden van het aantal treinreizigers dat een tripje naar de kust plant.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.