Nieuwe weg langs sportterrein in Vlamertinge

"De voornaamste doelstelling is om een veiligere omgeving te bieden", aldus Stephaan De Roo. (Foto EF)
Redactie KW

Er komt een nieuwe weg langs het Westhoek Turncentrum en voetbalveld van KSK Vlamertinge. Die moet voor vlotter en veiliger verkeer zorgen in de buurt.

Volgende week starten de werken voor een nieuwe weg bij de sportterreinen in Vlamertinge. Een verbindingsweg tussen het nieuwe parkeerterrein en de Hospitaalstraat. “De sportieve activiteiten en de dichte bewoning zorgden daar vaak voor parkeerproblemen, filevorming en onveiligheid”, vertelt Stephaan De Roo, schepen van Openbare Werken (CD&V). “Daarom zochten we naar een oplossing en volgde er een eerste fase met de aanleg van een nieuwe parking. Deze fase is nu achter de rug en dus is het tijd voor deel twee: de aanleg van een nieuwe weg die voor een extra ontsluiting zorgt.”

“De werken konden al afgerond zijn, maar een half jaar geleden ging de aannemer failliet”

“De werken konden al afgerond zijn, maar een half jaar geleden ging de aannemer failliet. We zochten en vonden een nieuwe aannemer en zijn nu klaar om de werkzaamheden aan te vatten. De werken moesten deze week al beginnen, maar werden door de vrieskou een week uitgesteld. We hopen tegen eind april af te ronden. Het gaat om een nieuwe weg, de bestaande wegen worden niet onder handen genomen en dus is er geen omleiding. Na de werken zal er van de Kasteelweg richting de sportterreinen eenrichtingsverkeer zijn en dan kan je via de nieuwe weg het sportcentrum verlaten. Deze nieuwe verbindingsweg was cruciaal, want de breedte van de straat was niet geschikt voor twee richtingen. De voornaamste doelstelling is om een veiligere omgeving te bieden.”

Duurzaam beton

De nieuwe weg langs de turnhal krijgt een duurzame ondergrond. “We kozen voor tweesporenbeton. Daarbij heb je een meter beton, een meter gras en nog een meter beton. Het is duurzaam, esthetisch en past bij de plattelandsomgeving. Het nadeel is dat beton een lange droogtijd vraagt. Asfalt is in een paar uur droog, maar voor beton mag je al snel een maand rekenen.”

De Roo wil zichzelf graag opvolgen als schepen van Openbare Werken. “Mijn honger is nog niet gestild en ik zou graag verdergaan in deze functie. De heraanleg van De Leet, Boezinge en Vlamertinge zijn enkele grote projecten voor de volgende legislatuur die ik wil meemaken als schepen. De ontwerpen zijn al klaar.”

Els Vanhaute is veel in het turncentrum. Ze is opgelucht dat er een nieuwe zijweg komt. “Vooral op zaterdag is het een ramp”, vertelt Els. “Dan is er heel wat verkeer en dat leidt tot lange wachttijden. Dinsdag is ook een drukke avond, maar je kan nog plaats maken voor een tegenligger. Alles staat vast en auto’s die weg willen rijden, kunnen dan niet weg. De nieuwe parking is een grote verbetering, maar er zijn al twee aanrijdingen gebeurd met blikschade.”

Wim Debrabandere gaat vaak van zijn bakkerij in het centrum naar het sportcomplex. “We zijn blij met deze weg, maar die had er al lang moeten liggen. Door de failliete aannemer is er heel wat vertraging. Verder pleiten we voor extra verlichting, want het is ‘s avonds pikdonker. Al is het maar een sensor die aanslaat wanneer het donker is. Van de parking zijn we ook tevreden, maar onze voorzitter zei dat het al tien jaar geleden gerealiseerd moest worden.”

Geert Verscheure komt uit Wijtschate en brengt regelmatig zijn dochter naar de turnles. “We carpoolen met enkele ouders. De situatie is al ferm verbeterd met de nieuwe parking. Het is een luxe, want vroeger moesten we veel verder parkeren en nog een heel eind te voet gaan. Ik vind dat het hier nog meevalt van files, maar met de aanleg van de nieuwe weg zal het nog beter zijn. Je zal geen last meer hebben van tegenliggers. Ik hoop alleen dat ze niet te snel zullen rijden.”

Wilfried Valcke en zijn vrouw Gerarda Bulckaert (81) wonen al 58 jaar in de Kasteelweg. “De nieuwe weg is nodig, het zal onze buren ontlasten die iedere dag gaan werken. We staan af en toe op de uitkijk en vooral in het weekend zien we dat veel wagens achteruit moeten rijden voor een tegenligger. Gelukkig rijdt men traag, het is soms een wonder dat er hier nog niets ernstigs gebeurd is. Er is hier de laatste halve eeuw veel veranderd. Van een rustige straat naar heel wat drukte.”

(AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier