https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Nieuwe voertuigen Kusttram krijgen nieuwe naam

© foto TVA
© foto TVA
Redactie KW

In het tramdepot van De Lijn in Oostende werd de nieuwe naam voorgesteld van de nagelnieuwe Urbos-voertuigen van de Kusttram: Zeelijner. Tegen het einde van dit jaar verwacht vervoersmaatschappij De Lijn de laatste van 48 bestelde trams.

Hermelijn en Albatros. Die namen kregen de Kusttrams van De Lijn in het verleden al. Het is namelijk een traditie om de nieuwe types trams een eigen naam te geven. Voor de duidelijkheid: de merknaam Kusttram die het hele tramgegeven aan de kust omvat, blijft ongewijzigd.

Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld), Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) en directeur-generaal van De Lijn Ann Schoubs presenteerden de nieuwe naam van de Urbos 100-trams van producent CAF. “ We kregen van het brede publiek maar liefst 4.857 suggesties binnen . Daaruit werd de naam Zeelijner gekozen, een knipoog naar de kust als regio en de vervoersmaatschappij”, zegt Peeters.

Hedendaags, comfortabel, aerodynamisch

“Van de 48 bestelde trams arriveerde in juni vorig jaar de eerste. Momenteel zijn er al 29 geleverd, 27 daarvan zijn in gebruik”, duidt Schoubs. “Eind dit jaar wordt de laatste verwacht.” Burgemeester Tommelein benadrukt het belang van de tram. “De nieuwe voertuigen zijn hedendaags, comfortabel, aerodynamisch en toegankelijk voor iedereen. Door verder in te zetten op openbaar vervoer, sporen we mensen aan om de auto te laten staan en gebruik te maken van bijvoorbeeld de tram.”

De Lijn vervoert jaarlijks 1 miljoen reizigers aan de kust. De nieuwe voertuigen kunnen 187 passagiers aan boord nemen. (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.