Nieuwe Reepbrug geplaatst in Kortrijk

© TV
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zondag werd in mistig weer de nieuwe Reepbrug geplaatst: een brug voor voetgangers en fietsers tussen de hoek van de Burgemeester Schinkelstraat en de tip van het Buda-eiland.

Bijna 25 jaar na de start van de Leiewerken werd de zevende en laatste nieuwe brug zondag op haar plaats gelegd. Geen autobrug meer zoals de oude Reepbrug die werd afgebroken tijdens de Leiewerken, maar een brug voor fietsers en voetgangers die Overleie verbindt met het centrum en met de westelijke tip van het Buda-eiland waar nog heel wat staat te gebeuren.

Sinds februari 2021 bouwt De Vlaamse Waterweg nv, in samenwerking met stad Kortrijk, de gloednieuwe Reepbrug in Kortrijk. Langs beide oevers van de Leie zijn er een trap en een lift voorzien. De nieuwe Reepbrug heeft een architecturaal hoogstaand, maar tegelijkertijd sober ontwerp. “De brug vormt een belangrijke link tussen diverse ontwikkelingen in het westen van Overleie, het Buda-eiland en de binnenstad”, zegt burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “De ontwikkelingen zetten in op een autoluw gebied met ruimte voor groen en verbindingen voor voetgangers en fietsers tussen het Astridpark en de Leie.”

Op termijn is ook nog ruimte voor ontwikkelingen op het Buda-eiland waarvoor de Reepbrug een belangrijke meerwaarde vormt. “Tegen de zomer van 2022 zullen de Kortrijkzanen kunnen genieten van een nieuw stadspark op de tip van het Buda-eiland. Ondertussen werken we verder aan de vele andere plannen voor het Buda-eiland: de restauratie van het beschermde Augustinessenklooster, het toekomstige cultuurgebouw, betaalbaar wonen aan de Reepkaai en uiteraard de volgende fase van de heraanleg van de Leieboorden tussen de Leiebrug en de Kasteelbrug’’, vult Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing aan.

Twee tijdelijke torens

© TV

Het ontwerpteam Ney&Partners, Arcadis en ontwerpbureau Omgeving werd geselecteerd voor het ontwerp. “Het 60 meter lange bouwwerk werd begin september in twee delen geleverd op de Nijverheidskaai. Daar werden de onderdelen de afgelopen maand aan elkaar gemonteerd.

Er werden twee tijdelijke torens gebouwd waarop we nu de brug zullen installeren. Daarna realiseren we de verbinding tussen de brug en de definitieve torens”, duidt woordvoerder Karen Buyse van De Vlaamse Waterdweg. “Vervolgens worden de tijdelijke torens verwijderd. De brug zal in de eerste helft van 2022 volledig klaar zijn. Van zodra ook de hernieuwde omgeving op het Buda-eiland afgewerkt is, kan de brug in gebruik genomen worden.”

Tip Buda krijgt nieuw stadspark

Ondertussen wordt ook volop gewerkt aan de realisatie van een nieuw stadspark op de tip van het Buda-eiland. Het nieuwe park krijgt een speelzone en een ligweide. Op de tip zelf komt een uniek zitplatform dat een weids uitzicht geeft. Een nieuwe fiets- en wandelverbinding vanaf de Budastraat legt de link naar de nieuwe brug en verder naar de Kasteelbrug.

Omleiding tijdens de werken

Ook na de installatie van de brug moet er nog heel wat gewerkt worden. Omwille van de veiligheid zal de Nijverheidskaai afgesloten blijven tot midden november voor gemotoriseerd verkeer. Er wordt een omleiding voorzien via de Burgemeester Schinkelstraat, Rekollettenstraat en Gasstraat. Fietsers en voetgangers dienen zich op de rijbaan te begeven.

(PV/foto TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.